Muslimani oštro reagovali zbog patika Nike sa imenom “Allah”

5266 0
Preporuči tekst

Na đonu patike napisana na arapskom riječ Allah, koji će zasigurno biti gažen, udaran i zaprljan blatom ili čak nečistoćom

Mnogi muslimani su burno reagovali zbog patika marke Nike, tvrdeći da je logo na njihovim patikama uvredljiv jer podsjeća na riječ “Allah” na arapskom pismu, prenosi Anadolu Agency.

U kampanji pokrenutoj na internet stranici “Change.org” navedeno je da logo na tenisicama Nike Air Max podsjeća na riječ “Allah”.

Peticiju, koju je inicirala muslimanka Saiqa Noreen, dosad je potpisalo više hiljada osoba.

U peticiji se traži da kompanija Nike “iz prodaje diljem svijeta odmah povuče ove uvredljive patike i sve proizvode s dizajnerskim logom koji nalikuje na riječ Allah”.

“Nike je proizveo patike Nike Air Max 270 s pisanim logom na đonu koji nalikuje na riječ Allah na arapskom, koji će zasigurno biti gažen, udaran i zaprljan blatom ili čak nečistoćom”, napisala je Noreen u svojoj peticiji.

“Šokantno je i užasavajuće da Nike dozvoljava ime Boga na patikama. Ovo je nepoštovanje i ekstremno uvredljivo prema svim muslimanima i vrijeđanje islama. Islam uči suosjećanju, blagosti i pravednosti prema svima”, dodala je Noreen u tekstu peticije.

Međutim, iz Nikea su kazali da logo nije ništa drugo nego stilizirana reprezentacija brenda Air Max.

“Nike poštuje sve religije i shvatamo ovakve sumnje ozbiljno. Logo Air Max je dizajniran da bude stilizirana reprezentacija Nikeovog zaštitnog znaka Air Max. Bilo kakvo drugačije shvaćeno značenje ili reprezentacija je nenamjerna”, navodi se u izjavi koju je Nikeov glasnogovornik dao za medije.

Nike je i 1997. godine također bio prozivan zbog korištenja loga u obliku plamena koji je također navodno nalikovao na riječ Allah na arapskom pismu. Kompanija je tada uputila izvinjenje i povukla sporne patike iz prodaje.IZVORAnadolija


Preporuči tekst

Related Post