Subhanallah! Zašto je Poslanik s.a.v.s. preporučivao hidžamu i zašto se radi na leđima?

10216 0
Preporuči tekst

Šta je Poslanik rekao o hidžami, šta sve liječi:

Božiji Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, podsticao je na liječenje hidžamom:

Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, a.s., kazao: “Nisam prošao pored skupine meleka, u noći Israa, a da mi nisu oporučili: ‘O Muhammede, prihvati se hidžame.’ U drugom predanju stoji: ‘O Muhammede, naredi svome ummetu da čine hidžamu.” Tirmizi

“Zaista je hidžama najidealniji (lijek) kojim se liječite.“ (Buhari);

“Zaista je hidžama najbolje sa čime ste se liječili, ili (hidžama) je (jedan) od vaših najidealnijih lijekova.“ (Muslim).

Inače, ljudsko tijelo neprestano proizvodi crvena krvna zrnca usljed čega dolazi do njihovog povećavanja i upravo hidžama radi na postizanju ravnoteže u krvi,odnosno izbacivanju nepoželjne krvi iz ljudskog tijela. Koristi hidžame su slijedeće:

– poboljšanje protoka krvi kroz mozak,

– liječenje starih krvnih zrnaca,

– stimuliranje rada jetre,slezene i želuca,

– liječenje grčenja mišića vrata,leđa i stopala,

– liječenje migrene,

– putem aktiviranja cirkulacije krvi i poboljšavanja njenog kvaliteta i podizanja imunog sistema,poboljšava se vid i liječe se bolesti očiju,

– liječenje opće slabosti,

– liječenje bolesti probavnog sistema,

– liječenje bola u nervima,

– reguliranje krvnog pritiska,

– oslobađanje tijela od loše krvi,

– aktiviranje imunog sistema,

– rješavanje od toksina,

– liječenje povišene mokraćne kiseline,

– liječenje oštećenja pamćenja,

– preventiva moždanog udara.

Naučno je dokazano da je hidžama periodični proces pregleda krvi, što dovodi do aktiviranja ćelija i uklanjanja nakupljenih toksina (otrova) i jačanja imunog sistema.

Medicinsko čišćenje ”filtera” (preneseno iz časopisa Saff br.225 od 08.08.2008):

Zamolili smo doktora Omerhodžića* da nam pojasni sam proces hidžame i po čemu je ona karakteristična. ”Najbolje ću vam to objasniti ako ispričam ono što sam svojim očima vidio. Pod mikroskopom sam gledao prikaz kapilarnog krvotoka. Prvo treba znati da je naš Poslanik, a.s., pokazao mjesta na kojima treba raditi hidžamu. Ta mjesta naziva kahl. Ona se nalaze između kičme i plećki.

Grupa stručnjaka iz Sirije to je analizirala. Na tim mjestima koja je spomenuo Poslanik nema velikih krvnih sudova, nalaze se samo kapilari, gusta mreža sitnih krvnih sudova. Kad krv izlazi iz srca u aortu, izlazi pod najvećim pritiskom. U kapilarima, međutim, krvni tok je usporen i promjer krvnog suda sužen. Na tim mjestima dolazi do zaglavljivanja starih eritrocita. Kad se oni zaglave, onda se stvara mreža fibrina, kao kad se krv zgrušava.

Utoj mrežici sakuplja se sav biološki i hemijski otpad organizma. Ovaj filter ne može ništa očistiti osim hidžame. Kad sam ovo pričao jednoj domaćici iz Velike Kladuše, rekla mi je: ”Sve sam te razumjela, doktore, to je kao kad promijenim filter na mašini pa ona bolje radi.” Eh, upravo je hidžama čišćenje filtera. Postoje brojni filteri u prirodi. Te filtere treba redovno čistiti”, kaže doktor.

Dr. Merim Omerhodžić neurohirurg, hadžam – specijalista za hidžamu (posjeduje certifikat za hidžamu koji je stekao u Medini )


Preporuči tekst

Related Post