Zapamtite: Evo kako se možete zaštititi od Corona virusa

1108 0
Preporuči tekst

Preporuka za bh. građane

Epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su u kontaktu i djelovat će shodno preporukama, a o tome redovito izvještava tizastit

U skladu s obavezama iz Međunarodne zdravstvene regulative (IHR, 2005), sve zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zajedno rade na zaštiti globalne zdravstvene sigurnosti. Obaveza zemalja članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, je spriječiti, zaštititi, nadzirati i pružiti javnozdravstvenu reakciju na međunarodno širenje bolesti na način koji je razmjeran i ograničen na rizike javnog zdravlja.

Od trenutka kada je SZO krajem 12. mjeseca 2019. godine informirala o grupiranju oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini, a početkom siječnja/januara 2020. godine oglasila da je identificiran uzročnik kao novi Corona virus, zemlje članice prate informacije i djeluju shodno epidemiološkoj situaciji.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležno resorno ministarstvo, Federalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti , a prema preporukama SZO i prema pravilima Međunarodne zdravstvene regulative (IHR). Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, zavodima za javno zdravstvo u Federaciji BiH, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aktivno prati situaciju, te će, u skladu s preporukama SZO, poduzimati potrebne mjere.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opće i osobne higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ako kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt s osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata s domaćim ili divljim životinjama.)

Vezano za dolazak grupe od 29 kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu, a, kroz rad Koordinacionog tima u Federaciji Bosne i Hercegovine, epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je 26. siječnja/januara obišao oba kopnena granična prijelaza, Klek i Doljani, gdje se očekuje dolazak kineskih turista, u kasnim poslijepodnevnim satima, gdje su, konačno, i stigli. U potpunosti je koordinirano s epidemiološkim službama iz Republike Hrvatske.

Cilj epidemiološkoga nadzora je davanje blagovremenih informacija i provođenje odgovarajućih mjera zaštite. S obzirom na to da se radi o državljanima Kine koji dolaze iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa, obaveza epidemioloških službi u zemljama- destinacijama je da urade procjene i ako neko bude pokazivao odgovarajuće simptome općeg infektivnoga sindroma, osobe će biti tretirane u skladu sa svim preporukama struke, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Preporuke za zaposlenike koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi su:

– da koriste jednokratne (hirurške) maske

– da izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, zagrljaja i slično) sa svima u toku radnog vremena

– da peru ruke sapunom u svakoj prilici

– da izbjegavaju masovna okupljanja (socijalne kontakte/druženja) bez potrebe i zaštite.

Epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su u kontaktu i djelovat će shodno preporukama, a o tome redovito izvještavati.


Preporuči tekst

Related Post