U četvrtak nastupa Lejletu-r-regaib ili Noć želja (27.02.2020.)

8594 0
Preporuči tekst

Šta ova noć predstavlja muslimanima? 27.02.2020., s akšam-namazom, nastupa Noć želja

Šta ova noć predstavlja muslimanima? 27.02.2020., s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava vjernike da po takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u četvrtak, 27. februara, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja.

Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu, prenosi Anadolu Agency (AA). Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Izvor: Anadolija


Preporuči tekst

Related Post