Evo zašto Kur'an zabranjuje svinjetinu. Pogledajte kakvo je meso / Foto

3084 0
Preporuči tekst

Pogledajte fotografije

“Zaista vam se zabranjuje strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo“

Muslimanu nije dozvoljeno konzumirati svinjetinu ni po koju cijenu osim u situaciji nužde kada je čovjekov život direktno ugrožen zbog žestoke gladi, a svinjetina je jedina hrana koja mu je pri ruci. Sve ovo shodno šerijatsko-pravnom kodeksu koji glasi: ”Zabranjene (stvari) su u nuždi dozvoljene.”

U šerijatskim tekstovima se ne navode detaljniji razlozi zabrane svinjetine. Jedina izrečena kvalifikacija jeste: ”…a ona (svinjetina) je (ridžs) prljavština”. Ridžs (nečistoća, prljavština) u šerijatu, ali i u zdravom razumu, označava sve ono što je ružno i odvratno. Ovo obrazloženje je dovoljno, iako postoji još jedno koje je općenito, ali kao takvo obuhvata i razlog zabrane svinjetine. A to obrazloženje glasi: ”…koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti.” (El-Ea’raf, 157) Ovo svakako obuhvata i svinjetinu koja je u šerijatu okarakterisana kao ružna i nevaljala.

Uobičajena zabluda koja vlada među ljudima jeste da ako svinjsko meso bude dobro skuhano – jaja parazita uginu.

U jednom istraživanju, rađenom u Americi, utvrđeno je da od 24 osobe zaražene sa Trichura Tichurasis – njih 22 su svinjsko meso dobro skuhali. To dokazuje da jaja parazita ne umiru, čak i ako se meso dobro skuha.

Svinja je vjerojatno najnečistija životinja na zemlji

Svinja odrasta i živi u prljavštini i izmetu. Ne znamo je li Bog stvorio boljeg skupljača smeća od svinje. U mnogim selima na svijetu ljudi nemaju zahod i nuždu obavljaju na otvorenom, a svinja taj izmet pojede. Neki će reći da u visokorazvijenim zemljama poput Australije svinje uzgajaju u čistim uvjetima. Ali i u njima se svinje drži zajedno, a kako su nečiste same po sebi, jedu vlastiti izmet i izmet drugih svinja i uživaju u tome. Na kulgli zemaljskoj ne postoji životinja s manje srama od svinje. To je jedina životinja koja poziva društvo da se pari s njegovim parnjakom.

Balkanis


Preporuči tekst

Related Post