BEZ POŠTOVANJA RODITELJA NE MOŽE BITI SREĆE NI USPJEHA

2901 0
Preporuči tekst

Muslimani se ponose ovim darom Božijim

Vjera islam veliku pažnju posvećuje odnosu djece i roditelja, savjetujući djecu da pripaze i poštuju svoje majke i očeve…

Rahmetli Munir Gavrankapetanović je poštovanje roditelja opisao kao temelj islamskog društva. Bez poštovanja roditelja ne možemo se nadati uspjehu, sreći i napretku niti kao pojedinci niti kao zajednica.

Nažalost, svjedoci smo da su danas mnogi ljudi i djeca neposlušni svojim majkama i očevima, ne shvatajući da se tako sami svojim rukama bacaju u propast. Ako želimo da krenemo naprijed, potrebno je ukazati roditeljima čast koju zaslužuju, jer ako nismo njima zahvalni, kako ćemo biti zahvalni ikome drugome?

Poslušajmo riječi Munira Gavrankapetanovića o važnosti poštivanja roditelja:

„Među prve osnove odgoja (u islamu) dolazi poštivanje roditelja.

Poštivati roditelje, slušati ih, pružati im mir i zadovoljstvo, govoriti sa njima blagim riječima, pomagati im – to je islamski put.

To je put koji je pokazao Bog. To je zapovijest Allaha, dž.š.!

Allah, dž.š. kaže: „Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.

Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“ (El-Isra, 23-24.)

Na poštovanju roditelja stoji zgrada islamskog društva.

Bez poštovanja roditelja nema sreće.

Na nepoštovanje roditelja poziva sam šejtan.

Ona djeca koja ne poštuju svoje roditelje ne nose u svojim srcima pravi islam.

Milosrđe u srcu je ukras muslimana. Milosrđe prema svim bližnjim i daljim, prema svim dobrim ljudima. Muslimani se ponose ovim darom Božijim.“ (Izvor: Munir Gavrankapetanović, „Pisani radovi i razgovori o islamu“, Sarajevo, 1998., str. 46-47.)

Nedim Botić, Preporod


Preporuči tekst

Related Post