Efendija koji trči polumaraton, džematlije ga “počastile” odlaskom na Umru

899 0
Preporuči tekst

Ovo je jedan od primjera da se predan rad, trud i zalaganje prepoznaju. Svaka čast za Admir ef.

Mostarski imam Admir ef. Čopelj koji je već deset godina duhovni vođa džematlija Podgorani, Humi i Prigrađani, naselja udaljenih 15 kilometara sjeverno od Mostara, radi brojne aktivnosti kako bi okupljao mlade i približio im vjeru. No, ove godine je , kao jedan od rijetkih vjerskih službenika odlučio napraviti korak više, te istrčati mostarski polumaraton, koji se održava 21. marta i svojim primjerom mladima skrenuti pažnju na značaj sportskih aktivnosti i čuvanja zdravlja. ”Oduvijek sam bio sportski aktivan.

Volim igrati fudbal i uživam u tome, ali u jednom trenutku sam osjetio da imam višak kilograma i da mi smetaju. Zbog toga sam odlučio ovoga ljeta uz pomoć prijatelja Džemala Tipure koji mi je bio savjetnik trčati i skidati kilograme. Tako sam u roku od tri mjeseca skinuo višak kilograma i vratio se dobroj formi, zbog čega se osjećam jako dobro”, rekao je on za Klix.ba, govoreći o motivima za učestvovanje u mostarskom polumaratonu. ”Trčim konstantno tri mjeseca, sedam dana u sedmici i sve vjerske obaveze uz to izvršavam”, tvrdi imam Čopelj navodeći kako je sada u punoj formi i kako sve svoje obaveze izvršava mnogo lakše nego ranije. Zbog toga mu se, kako ističe, pojavila i želja za sudjelovanje na mostarskom polumaratonu koji će se održati 21. marta, čime će poslati poruku mladima da se bave sportskim aktivnostima i čuvaju svoje zdravlje.

U zdravom tijelu, zdrav duh Polumaraton je kako ističe više od 21 kilometara dug, a on je, kaže nedavno istrčao svoju najveću dionicu od 17 kilometara. Aktivno se priprema i uz redovno trčanje, koje kako kaže ne propušta bez obzira na vremenske prilike, pa nema sumnje da će po prvi put istrčati i polumaraton. ”Nadam da ću uz pomoć Allaha dž.š. dočekati maraton zdrav i istrčati ga”, kaže ef. Čopelj. Podršku ima od porodice, svojih džematlija i Islamske zajednice gdje se, kako navodi doznalo za njegov naum da istrči svoj prvi polumaraton u Mostaru. ”Ima nas dosta imama koji usklađujemo sve svoje obaveze i imamo termine, igramo fudbal i aktivno se bavimo sportom. Svako od nas se bavi nekim sportskim aktivnostima i to nije ništa strano. Podrška je svima nama data u smislu da se treba što više baviti sportom i sportskim aktivnostima”, pojasnio je imam Čopelj. Naglašava da je i poslanik Muhammed a.s. poučio vjernike o tome kako je sport s vjerske strane vrlo poželjan. ”Ukoliko se budemo pridržavali islamskih univerzalnih pravila o ponašanju, sport će nam pomoći da steknemo brojne zdravstvene, emocionalne i socijalne koristi. Sport pojedinca uči kako da pripada timu, kako da se pridržava pravila, reda i discipline, kako da poštuje drugog, kako da podnese poraz i kako da bude solidaran i tolerantan.

Zbog svega ovoga, islam ne samo da nije protiv sporta kao vida rekreacije, nego ga svojim sljedbenicima toplo preporučuje”, kaže mostarski imam. Nije propustio podsjetiti i na dobro znanu krilaticu da je u zdravom tijelu i zdrav duh. Nagradile ga džematlije Da je njegova misija vjerskog vođe u desetogodišnjem radu prepoznata među džematlijama, na najljepši način je potvrđeno 16. februara 2020. godine. Tada su u sklopu redovnih aktivnosti džematlije u dogovoru sa suprugom mostarskog imama priredili iznenađenje za njega, te mu pokazali koliko im znači. ”Kad sam čuo da su se oni sjetili da sam gore već 10 godina bio sam iznenađen. Kad su mi uručili poklon, pošto se moja supruga bavi slikanjem, mislio sam da je od nje neka slika za mene, ali kada sam otvorio i vidio ”Umra 2020. godine” i da su oni odlučili da sav moj angažman, trud i rad u tom džematu nagrade mojim odlaskom u sveta mjesta u Meku i Medinu, nadvladale su me emocije”, priznao je mostarski imam ef. Čopelj.

Ovo je jedan od primjera da se predan rad, trud i zalaganje prepoznaju i kad tad nagrade, čime ujedno njihovi plodovi postaju još veća radost i zadovoljstvo.


Preporuči tekst

Related Post