DAN NEZAVISNOSTI BIH SLAVI SE ŠIROM DRŽAVE: Sretni smo i što se ovako lijepa poruka šalje iz Mostara

938 0
Preporuči tekst

Sretan vam Dan nezavisnosti!!!!

Sretni smo i što se ovako lijepa poruka šalje iz Mostara – grada koji nema lokalne izbore, rekao je Šelo

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, mostarski osnovci i srednjoškolci danas su defilovali ulicama grada, a njihova svečana šetnja održana je pod sloganom “Volim BiH“, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici kojima su se pridružili i štićenici centra “Los Rosales” krenuli su sa Starog mosta, potom su prošli kroz Cernicu, Šantićevu i Ulicu kardinala Stepinca, odnosno kneza Domagoja, te se zaustavili na Španskom trgu gdje je održana centralna svečanost uz prateći program.

Inače, program obilježavanja realiziran je uz podršku Grada Mostara i ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i drugih institucija.

Poslanik u Skupštini HNK Amir Šelo istakao je da ga posebno raduje svijest mladih o važnosti Dana nezavisnosti i svega kroz što je zemlja prošla nakon što je narod izglasao nezavisnost.

“Smatram da je veoma važno raditi sa mladima. Oni moraju znati šta se desilo i koliko su važni bili 28. i 29. februar 1992, kao i 1. mart iste godine. Sretni smo i što se ovako lijepa poruka šalje iz Mostara – grada koji nema lokalne izbore“, rekao je Šelo.

Ističe i važnost kontinuiteta države Bosne i Hercegovine, odnosno međunarodnog priznanja iz 1992.

“Preostaje nam da na ovaj način, zajedno, ali i kroz rad u školama i ostalim obrazovnim institucijama, nastavimo njegovati tradiciju i podsjećati na važnost ovih datuma“, dodaje Šelo.

Dan nezavisnosti BiH važan je dan i za učenicu trećeg razreda Elektrotehničke škole Mostar Lamiju Behram. Ona je danas sa svojim vršnjacima defilovala Mostarom.

“Tek kad se okupimo, vidimo koliko smo jaki i sposobni za nešto. Sretna sam zbog nezavisnosti zemlje i kontinuiteta koji vijekovima ima naša Bosna i Hercegovina. Vjerujem u budućnost mladih ovdje. Ima mnogo mladih koji žele ostati ovdje i ne žele odustati. I ja se lično vidim ovdje. Želim ostati i mijenjati stvarnost na bolje, te pomoći drugim ljudima“, izjavila je Behram.

Učenici i nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Mostara sutra će posjetiti Stari Grad u Blagaju gdje će također biti održana svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH.

bhdijaspora.net


Preporuči tekst

Related Post