POSLIJE OBILNIH KIŠA, EVO ŠTA SU MJEŠTANI ZATEKLI KOD MEZARA ŽENE KOJA JE NA POROĐAJU PREMINULA

1805 0
Preporuči tekst

Od 2013-te do danas tijelo ostalo netaknuto. iz kabura se širi ugodan miris…

Stanovnici malog sela u Jemenu su ostali zapanjeni nakon što su otkrili da je tijelo jedne mlade žene koja je sahranjena polovinom 2013-te godine ostalo netaknuto i da se iz njenog kabura širi ugodan miris, objavili su kuvajtski mediji.

Tijelo djevojke i druge kaburove u mezarju u selu Džafar u zapadnoj jemenskoj provinciji Ibb je ogolila jaka kiša koja je pogodila ovo područje te prisilila stanovništvo da zajednički rade u popravku i ponovnom ukopu posmrtnih ostataka rahmetlija.

“Iznenadili su se kada su otkrili da se ženino tijelo nije raspalo i da se u kaburu osjeti ugodan miris“, stoji u članku dnevnih kuvajtskih novina na arapskom jeziku Er-Rai. Svjedoci navode da su osjetili jak miris dok su prolazili pored njenog kabura, ali nisu očekivali da je tijelo netaknuto.

Novine navode da je djevojka preselila na ahiret s 20-tak godina, i to u momentu dok se porađala.

Prema islamskom učenju, žena koja preseli-umre na porodu se smatra šehidom.

Ebu Davud, Nesai, Ibn Madže i Malik su zabilježili hadis od Džabira ibn ‘Utbe r.a. da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kazao ashabima: „’Koga vi smatrate šehidima?’ Kazali su: ‘One koji poginu u borbi na Allahovom putu.’ Kazao je Allahov Poslanik: ‘Sedam je (kategorija) šehida, osim onih koji poginu u borbi na Allahovom putu:

onaj ko umre od kuge je šehid,

utopljenik je šehid,

onaj ko umre od stomačne bolesti je šehid,

onaj ko strada u požaru-izgori je šehid,

onaj ko strada u ruševinama je šehid i

žena koja umre na porodu je šehid (po jednom tumačenju ovog izraza)“.

Tekst napisao: Nedim Botić


Preporuči tekst

Related Post