Srbi i danas mašu trobojkom, a osmislio je i propisao im sultan, a i dvoglavi orao nisu oni osmislili

2274 0
Preporuči tekst

Znači Srbi što se tiče obilježja, nemaju ništa svoje

To potvrđuje i Radoš Ljušić u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)”

Srbi nerado govore kad je trobojka “postala i ostala” njihova zastava. Današnja srpska trobojka se prvi put zalepršala u Srbiji krajem 1835. godine, pošto je turski sultan Mahmud II odredio kako će izgledati.

Februara 1835. godine u Srbiji je donesen “Sretenjski Ustav” kojim je bila propisana zastava Srbije. Poznati srpski historičar Radoš Ljušić ovako piše u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)”:

Sretenjskim ustavom Srbija je postala ‘u pravleniju svom nezavisimo knjažestvo’, pa je kao takva dobila zastavu i grb. ‘Boja narodna srbska jeste otvoreno crvena, bela i čelikasto-ugasita’.” (str 292)

Sultan nije odobrio ovakav izgled zastave, nego je izdao ferman kojim je propisao kako će da izgleda srpska zastava. Piše Ljušić, u istoj knjizi:

“Ferman datiran decembra 1835. godine upućen je knezu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela. On kaže da srpski narod ima pravo razvijati trobojnu zastavu na trgovačkim lađama koje mogu ploviti rekama i morem “u Carigrad dohodećim i tuda prolazećim”. Uz ferman, oni su dobili po jedan primerak zastave. Sada je zastava dobila nov raspored boja, za razliku od one koju je propisao Sretenjski ustav. Boje su bile vodoravno poređane: crvena, plava i bela.” (str 293)

CAK JE I DVOGLAVI ORAO NAMETNUT OD STRANE BECA, STO ZNACI DA NEMAJU NISTA SVOJE! KADA OVAKO OBJAVIS ISTINU ONDA TE BLOKIRAJU NA TRI DANA ILI VISE, KAO STO MENE SVAKO MALO BLOKIRAJU, NEKA MA SAA ALLAH, A ETO NESTO MI VASA ZASTAVA SADA DRAGA ZBOG SJECANJA NA DOBROTU SULTANA MAHMUDA II, A ZBOG DOBROTE PREMA SRBIMA KOJI NISU IMALI NISTA!


Preporuči tekst

Related Post