DNZ se oprašta od Babe: Fikretu Abdiću ćemo mahnuti iz Velike Kladuše za sva vremena

6367 0
Preporuči tekst

Hoće li mu sad pristalice pjevati onu od Sabana Ne rusi se gnjezdo lako, dok je babo ziv

Nakon što ga je Županijski sud u Rijeci 2015. godine oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, koju je protiv njega 2011. godine podnio Mujo Milak, bivši direktor Agrokomerca, Fikret Abdić ponovo će u sudnicu

Mujo Milak je bivši direktor Agrokomerca i čovjek koji je lično podnio dvije krivične prijave protiv Fikreta Abdića. Za Al Jazeeru objašnjava o kakvim se malverzacijama radi i zašto je prva sudska odluka bila oslobađajuća.

„Iako je 1996. godine smijenjen sa mjesta direktora Agrokomerca, kada su mu oduzeta sva prava, Fikret Abdić je nastavio da se predstavlja kao direktor postavljajući svoje zamjenike i tako lažno predstavljao sebe i druge.

Kada je u pitanju druga krivična prijava, ona je tretirala zloupotrebu položaja i ovlasti gdje je Abdić preko svoje firme Finab d.o.o., čiji je bio direktor, pozajmio novac firmi Agrokomerc d.o.o. Rijeka i kako taj novac nije vraćen u roku, on je napravio zabilješku na osnovu koje je u svoje vlasništvo preveo vilu u Volovskom. U toj prijavi je tretiran i njegov sin koji je u banci u Zagrebu digao kredit od dva miliona kuna (268.664 eura) kao privatno lice založivši pod hipoteku imovinu Agrokomerca“, kaže Milak, te dodaje:

„On je zloupotrebio pečate i lažno predstavio svoga oca kao direktora. Po prvoj prijavi, Abdić je oslobođen zato što nije reagirala ni Agrokomerc kao firma, niti Agencija za privatizaciju. Agrokomerc u to vrijeme nije imao niti advokata koji bi ga zastupao i priložio sve potrebne dokaze. Najvjerovatnije je politika odigrala veliku ulogu u tom procesu utičući na to da Abdić bude oslobođen. Županijski sud nije htio uzeti u obzir te dokumente koji su priloženi, a onda je Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio presudu i sada smo na početku“.

Mulalić kaže da je stav DNZ-a BiH oko toga jasan i da se tu radi o pokušaju pljačke ionako osiromašenih dioničara Agrokomerca koji su na meti raznih lopovskih lobija koji su imali za cilj da se uništi Agrokomerc.

„Abdić se voli u narodu prikazivati kao žrtva i vjerujem da će kada je ovo ukidanje presude u pitanju, prikazati da se radi o sprezi Vlade FBiH u Sarajevu i Hrvatske vlade kako bi se on omogućio u razvoju, ali to su priče za malu djecu. Opozicija u Velikoj Kladuši pokušava napraviti jedan zajednički koncept i nastupiti sa jednim kandidatom za poziciju načelnika. Da smo to uradili 2016. godine pobjedili bismo, jer on je osvojio 45 posto glasova. Sigurni smo ako uspije ovaj koncept kojeg dogovaramo, da ćemo mu mahnuti odavde iz Velike Kladuše za sva vremena”, kaže na kraju Mulalić za Al Jazeeru.

Opširnije pročitajte ovdje.


Preporuči tekst

Related Post