Elvedin Pezić: Ako bi kome zavidio, onda bi zavidio Sandžaklijama!

1110 0
Preporuči tekst

Evo na čemu bi zavidio prof Elvedin Pezić Sanzaklijama na osnovu onoga što je vidio tokom posjeta nasem Sandzaku

Uspjeh IZ u Srbiji (Sandžaku) evidentna je stvar, koju može negirati samo zavidnik ili neko ko ne želi da to vidi. Za spomenuti uspjeh postoje mnogi faktori. Ja bih da se kratko osvrnem samo na jedan. Odnos IZ u Srbiji prema diplomantima islamskih fakulteta, kako iz arapskog svijetu tako i diplomantima njihovih institucija. IZ u Srbiji svim diplomantima islamskih fakulteta dala je priliku, uključila ih u rad IZ, a oni mladi, puni entuzijazma, u kratkom periodu su napravili na terenu velike rezultate.

Kada sam bio u posjeti džematima Priboja, Brodareva, Sjenice, primjetio sam doista mnogo lijepih stvari, a ono što me je posebno fasciniralo je činjenica kako su mladi ljudi postavljeni na veoma bitne i odgovorne funkcije. U srcima tih mladih funcionera vidio sam ogromnu želju za radom. Vidio sam da žive uz narod i sa narodom. Trude se da okupljaju ljude, poduče ih vjeri, organiziraju nove aktivnosti. Da ne govorim o tome što sam posebno bio iznenađen nihovom širokogrudnosti, tolerantnosti, spremnosti da se razgovara o temama u kojima se mogu zauzeti i različiti stavovi.

Tada sam shvatio da one njihove džamije prepune klanjača su upravo plod pametnog poteza IZ u Srbiji, koja je iskoristila potencijal mladih ljudi, ukazala im povjerenje postavljajući ih na odgovorne funkcije.

Evidnetno je da među samim diplomantima ima različitih pogleda i stavova, ali je svima njima zajedničko da su našli mjesto u okrilju IZ i trude se da djeluju u izuzetno širokim i tolerantnim granicama koje je postavio Mešiha, a koje važe za sve.

S pravom mogu da kažem, kada bi nekome u životu zavidio, u pozitivnom smislu, onda bi zavidio svojim prijateljima iz studentskih dan, koji su porijeklom iz Sandžaka, koji su zajedno sa nama učili, studirali, trudili se da postignemo što više znanja, sve u želji da se vratimo našem narodu i da na njih prenesemo ono što smo naučili.

#Nadam se da će i naša IZ, poučena pozitivnim iskustvom Mešihata IZ u Sandžaku, pružiti priliku za saradnju i djelovanje diplomantima islamskih fakulteta diljem islamskog svijeta, onima koji budu spremni za džematski rad.

Prof. Elvedin Pezic


Preporuči tekst

Related Post