Djevojka čija me ljepota zanijela

1410 0
Preporuči tekst

Dao bih sve da bude sa mnom

Imao sam priliku izaći s djevojkom čija me ljepota privukla na prvi pogled. Jedva sam čekao izlazak. Našli smo se prije akšama i skupa klanjali, a potom otišli na kolač. Sjedili smo i pričali. Bila je nestvarno lijepa, ali isto tako nekako puna sebe, pomalo arogantna, sve oko sebe je gledala s neke visine, slabo se smijala, samo je ozbiljna bila. Tu su bila neka dječica, javljala su joj se, ona je na to ostala ravnodušna. Razočarao sam se u sebe i u nju i u svoje kriterije. Kakve mi koristi od njene ljepote, ako u sebi nema milosti, plemenitosti, ako ne zna djecu po glavi pomilovati… blago rečeno sam ostao šokiran nakon izlaska s ovom djevojkom.

Znao sam da mi ne treba takva u životu i da će biti loša supruga i majka. Poslije nekog vremena sam upoznao i drugu djevojku, koja je na prvi pogled bila manje lijepa od ove prve, ali me je osvojila svojim ponašanjem, smijehom, smislom za humor, svojim milošću. Znao sam da je to što mi treba i što želim. Ljepota mami i privlači, ali je lijepo ponašanje ono što traje i što održava brak. Savjetovao bih svima da se ne zalijeću i da ne traže samo ljepotu, da daju prednost dobrim osobinama jer u krajnjem slučaju mi nemamo nikakve koristi od nečije ljepote, ali od lijepog ponašanja itekako imamo.
___________________________

Dao bih sve da bude sa mnom

‘Joj kako je lijepa, staje mi dah kad je vidim, dao bih sve da bude sa mnom.’

Mnogim mladićima je ljepota djevojke glavni kriterij kojim se vode. Čim je vide, požele da sa njom budu. Iako pojma nemaju, a često ih i ne zanima, kakva je to osoba niti razmišljaju dugoročno. Samo daj sad, pa šta bude. Pa bolan, fizička ljepota je trenutna. Ne znam kako da su djevojka i mladić zgodni sad, za deset godina pa i kraće, ljepota će izblijediti. Pojavit će se bore, strije, kosa i lice izgubiti sjaj, javit će se višak ili manjak kilograma. Nismo u Džennetu pa da nam ljepota fizička trajno ostaje.  A recimo i da ostane duže lijep ili lijepa, kad se uzmete pa nju ili njega gledaš svaki dan, ne bude više interesantno kao na početku. A šta ćeš onda kad se to desi? Jesi li siguran da ti ‘ljubav’ neće oslabiti, ako smo je vezali samo za nešto fizičko?

A vjerujte bratu, džaba vam sva ljepota, kad nemate mira uz tu osobu. Čim progovori, ode sve, ode rahatluk, ode mir. Ako nemaš povjerenja u nju, nikad ne znaš šta radi, ako je sklona laži i prevari, ako te ezijeti i uznemirava. Džaba ti takva ljepota. Ružno ponašanje poništava vanjsku ljepotu. A lijepo ponašanje nadoknadi manjak fizičke ljepote. Nađi nekoga uz kog ćeš biti rahat, pa ćete živjeti lijepo i kad vam prođe mladost. Upamti, ljepota prolazi, dobrota traje.

Hfz. Nedim Botić

num.com


Preporuči tekst

Related Post

STAJALA JE PORED MENE KAO BRDO UHUD

Posted by - 03/09/2019 0
Preporuči tekstSubhanallah, koja postojanost žene muslimanke. Ima li jos gdje ovakav slučaj zabilježen. Obavezno pročitati! Nakon završenog seminara o izučavanju…