Muslimanski Radnici Kolorado

Muslimanski radnici u Kolaradu dobili sudsko – pravnu bitku i ostvarili pravo na pauzu u vrijeme namaza

3459 0
Preporuči tekst

Tvornica za preradu mesa u Koloradu pristala je platiti 1,5 miliona dolara na ime nadoknade radnicima

Dvije godine nakon što su ušli u sudsko-pravnu bitku, muslimanski radnici u američkoj državi Kolorado dobili su spor protiv poslodavca, nakon što su tražili da im se odredi pauza kada nastupi namasko vrijeme kako bi mogli klanjati namaz na vrijeme. Naime, Tvornica za preradu mesa u Koloradu pristala je platiti 1,5 miliona dolara na ime nadoknade radnicima, a odštetu je platila i Unija sindikata jer nije stala u odbranu radnika.

Odbor za jednaka prava i mogućnosti radnika pri američkom Kongresu, saopćio je da je uprava tvornice ”Cargill Meat Solutions” pristala isplatiti 1,5 miliona dolara 138 muslimanskih radnika somalijskog porijekla.

Odbor je također saopćio da je uprava tvornice dogovorila da će dati uputstva direktorima i radnicima u vezi namaskih vremena kako bi muslimanski radnici u tvornici za preradu mesa u gradu Fort Morganu mogli napraviti pauzu i klanjati namaz.

Ovaj spor seže do 2016. godine, kada je nekoliko radnika otpušteno sa posla nakon što je uprava tvornice ukinula muslimanskim radnicima pravo na pauzu radi obavljanja namaza.

Savezna agencija za borbu protiv diskriminacije utvrdila je 2017. godine, da su ”radnici bili uznemiravani i diskriminirani jer su protestovali zbog iznenadne promjene politike koja ih je spriječila da obavljaju propisane namaze.”

Dok je šef Cargillove tvornice za preradu mesa, Bryan Sykes izjavio kako je obezbjeđivanje molitvenog prostora za zaposlenike važan segment uključivanja i podrške radnicima.

S druge strane, Unija sindikata će platiti muslimanskim radnicima 153.000 dolara na ime rješavanja tužbi na diskriminaciju.

Savezna agencija je saopćila da je Unija sindikata pristala platiti naknadu muslimanskim radnicima zbog toga što ih nije branila kada su bili uznemiravani čak zbog njihove rase, vjere i nacionalnog porijekla.

(Izvor: aljazeera.net)


Preporuči tekst

Related Post