Subhanallah. Allah je odredio ovu (Koronavirus) bolest 50000 godina prije

24798 0
Preporuči tekst

Ova korna je počela da mnoge uznemiruje do te mjere da su se ljudi počeli mnogo bojati ovog virusa. Musliman se mora razlikovati od drugih jer musliman je uvjek ubijeđen da “neće nas zadesiti osim ono što nam je Allah propisao”(ajet). Ovo je prva stvar.

Druga stvar: “Neće pogoditi muslimana umor, ni bolest, ni briga ni tuga, niti neka neugodonost čak ni ubod trna a da mu se neće obrisati nešto od njegovih grijeha.”(Hadis)

“Sa Allahovim imenom ništa ne može naštetiti niti na zemlji niti na nebu. On sve čuje i vidi”, tri puta ko kaže, neće mu ništa nauditi.

Musliman koji se drži jutarnjeg i večernjeg zikra ne pridaje pažnju ovim stvarima.

Ko kaže kada izlazi iz kuće: “Sa Allahovim imenom, na Allaha se oslanjam, nema istinske snage niti moći osim Allahove”, kaže mu se: “Sačuvan si, upučen si i dovoljno ti je to.”

Musliman se ne boji ovih bolesti, ali je potebno da učinimo neke preventive. Kao što kaže Poslanik, alejhis-selam: “Neće se zdravi izlagati bolesnom.”

Gdje je oslana na Allaha?

Gdje je povjerenje u Allaha?

Gdje je “neće nas zadesiti osim što nam je Allah odredio”?

Gdje je “znaj da kada bi se jedan narod sakupio da ti naštete ne bi ti naštetitli osim onoliko koliko ti je Allah propisao”?

“Nema nevolje koja zadesi Zemlj u i vas, a koja nije, prije nego što jedamo, zapisana u Knjizi – to je Allahu, uistinu, lahko –

da ne biste tugovali za onim što vam je promaklo, a i da se

ne biste previše radovali onome što vam On dadne.” (el-Hadid)

Došlo je u hadisu: “Allah je odredio ono što će zadesiti stvorenja 50.000 godina prije stvaranja zemlje i nebesa.”

Zašto se bojiš? Živi prirodnim životom.

Da, uradi ono što je do tebe. Nemoj se mnogo mješati sa ljudima. Mi nemamo problema da učinimo uzroke, ali da zabranimo namaz (u džematu) iz straha od ove bolesti, zašto?!

Čovjek kada se boji on treba da bježi Allahu.

Čovjek koji je pogođen ovom bolešću neće ići u džemat kako ne bi ljude uzenmiravao, ali da zabranjujemo namaz u džematu zbog mogućnosti da bi mogao doći u džamiju neko ko je pogođen ovim virusom,.. Ovaj govor nije ispravan.

Već, Allahu se bježi!

U Allaha je spas!

S njim spajamo vezu da od nas podigne bolest, mikrobe, virus i ostale stvari.

NIJE DOZVOLJENO OSTAVLJENJE DŽUME, NIT JE DOZVOLJENO OSTAVLJANJE NAMAZA U DŽEMATU ZBOG MOGUĆNOSTI DA BI SE MOGLO ZARAZITI OVIM VIRUSOM.

Allah da zaštiti nas i vas , našu djecu, naše žene, naše majke i očeve od svih bolesti. Allah da nas uputi na ono sa čime je on zadovoljan!

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

(Dr. Osman el-Hamis)

(Preveo A.D.) 12.03.2020. Zenica.


Preporuči tekst

Related Post