ZabavljanjeSaDjevojkom

Da li je dozvoljeno zabavljanje sa djevojkom koja nema namjeru ulaska u brak?

2032 0
Preporuči tekst

Dvoumljenje djevojke po pitanju pristanka na brak

Da li je dozvoljeno zabavljanje sa djevojkom koja nema namjeru ulaska u brak?

Pitanje:Es-selamu alejkum. Zaljubio sam se u djevojku koju sam zaprosio i ona je pristala na brak. Međutim, nakon dva mjeseca odbila je moju ponudu i zahtijevala da je ostavim. Ja sam to uradio ali nakon godinu saznao sam da su moji i njeni roditelji ugovorili naš brak.

Ona još uvijek ne želi da se uda za mene i rekla mi je da će ako je roditelji pitaju za brak odbiti njihovu ponudu. Šta da radim? Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:U ime Allaha Milostivog SamilosnogNeka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.Dragi brate hvala ti na pitanju.Islam ne dozvoljava bilo kakve vanbračne odnose.

Također, brak mora biti postavljen na pristanu supružnika. Iako je pristanak staratelja poželjan nije nužan uvjet za sklapanje braka.Odgovarajući na ovo pitanje, šejh Ahmed Kuty, stariji predavač i islamski učenjak sa Islamskog institua Toronto, Kanada kaže: „Islam ne dozvoljava uspostavljanje bilo kakvih nezakonitih veza između muškarca i žene, ali privlačnost i zaljubljenost nisu negativne stavri sve dok ne prelaze granice koje je postavio Uzvišeni Allah.

Ako si prekoračio ove granice trebaš tražiti oprost od Uzvišenog Allaha.

Obostrani pristan je nužni uvjet bez koga brak ne može biti validan.A Allah najbolje zna.

Izvor: onislam.net Za Akos.bA preveo i obradio Mahir Kevrić


Preporuči tekst

Related Post

Heroj Kuran Dzep

Heroj s Kur'anom u džepu

Posted by - 07/03/2020 0
Preporuči tekstNa 30-ak metara dolazio do neprijateljske linije Prije dvadeset pet godina, 25. oktobra 1993. godine, na Crnoriječkoj visoravni na…