IZ-ca o koronavirusu: Sva okupljanja će biti organizovana prema instrukcijama nadležnih organa

771 0
Preporuči tekst

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svim mešihatima, muftijstvima i krovnim organizacijama u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori izdala instrukciju o pridržavanju uputa nadležnih državnih organa za suzbijanje širenja koronavirusa.

U skladu s tim, sva okupljanja će biti organizovana prema instrukcijama nadležnih državnih organa, odnosno, obustavljaju se svi masovni skupovi, a džuma-namaz će se organizovati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.

Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih vlasti da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.

Također, u instrukciji se apeluje na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.

Na kraju se još jednom apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.


Preporuči tekst

Related Post