Bogic Bogicevic

Bogić Bogićević otkriva: “Postoje elementi Dejtona koji mogu skloniti Dodika i Čovića sa političke scene”

2017 0
Preporuči tekst

Sve me to podsjeća na MiloŠevića i Tuđmana koji su imali treninge u Americi

Nedavno je gost Dnevnika D Federalne televizije bio Bogić Bogićević koji smatra da ima sličnosti između vremena 90-tih i danas.

– Što se tiče države i njenog funkcionisanja, parlamenata, sudstva, medija, da upotrijebim onu crnogorsku – Ni viđelo nije, rekao je on.

On je dodao da nam nisu ni pomogli oni kojim su imali obavezu da to urade, te da je BIH neuspjel projekat svjetske politike i još uvijek otvoren projekat s obzirom što se još uvijek pominje rat u izjavama visokoh stranih zvaničnika.

BiH se tretira kao neželjeno dijete u Evropi, rekao je Bogićević i dodao da bh političari uz dobru volju mogu rješavati probleme, ali se prije toga suočiti s prošlošću.

Ali da bismo se pomirili s drugim, moramo se pomiriti sami sa sobom. Međutim, mi 20 i kusur godina sijemo klice za novi rat, rekao je Bogićević.

Dodaje da 25 godina u Bosni i Hercegovini pričamo o rješenju nacionalnog pitanja.

Na pitanje kako gleda na razgovore o izmjenama Izbornog zakona, on je rekao da je paket koji je ponuđen mogao bi da vodi ka novoj secesiji i destrukciji BIH.

Jednakopravnost kolektiviteta se mora poštovati, ali i individualna prava. Mi imamo sastanke u Ambasadi SAD, ne u Parlamentu, ne u Predsjedništvu, ne u Vladi i zato me to navodi na razmišljanje na pritisak poput akciza i razne druge kroz koje smo morali prihvatiti rješenja međunarodne zajednice, rekao je Bogićević.

Na pitanje da prokomentira navode Kongresa da su Milorad Dodik i Dragan Čović najveća prijetnja BIH, on je rekao da ne misli tako.

Čović i Dodik su eksponenti onih koji se pitaju. Postoje elementi Dejtona koji ih mogu skloniti ukoliko ne poštuju Dejton. Amerikanci, Rusi i Turci znaju da je slaba tačka Evrope Bosna i Hercegovina. Sve me to podsjeća na MiloŠevića i Tuđmana koji su imali treninge u Americi. Treba reći da je vrijeme da mi sami preuzimamo odgovornost na sebe, kako god sporo išlo, ali samo to može dati tajnije rješenje, kaže Bogićević.

bosniaksinfo


Preporuči tekst

Related Post

Tajna Sure Jasin

Tajne sure “Ja-Sin”

Posted by - 20/01/2019 0
Preporuči tekstŠta predstavlja sura Jasin u Kur'anu? Ja-Sin. Tako Mi Kur’ana mudrog, ti si, uistinu, poslanik, na Pravome putu, po…