STATUS OVE TUZLANKE SE MASOVNO DIJELI DRUŠTVENIM MREŽAMA, SVAKA JOJ ČAST NA OVIM RIJEČIMA

1588 0
Preporuči tekst

Njen status prenosimo u cijelosti u nastavku:

Čitam tako šta se desilo na UKC-u i sjetim se jednog dana na praksi na ginekologiji.. Naime, došli smo rano ujutro nas troje; drugarica, drug i ja. Dočekani smo od strane glavne sestre k’o da smo tri psa s ulice, a ne troje budućih medicinskih radnika. I tako došli nas troje ne bi li šta zanimljivo vidjeli i naučili – kad ono imamo šta i naučiti.. Svaka moguća trudnica koja je došla na pregled doživjela je najveću neugodnost života.

Postavljala su im se pitanja od kojih se ne zna kome je više bilo neugodno, njima na pregledu ili nama na praksi što to slušamo. Vulgarne riječi, prostakluci tipa “što si dizala noge kad si trudna??! Zato i krvariš!!!” Nula profesionalnosti, nula kulture i ljudskosti. Nije me apsolutno briga ko će se uvrijediti ovim statusom, žao mi je svake mlade žene koja mora svoje dijete donijeti na ovaj svijet okružena takvim mentolima! Kaže neko “žao je meni njih, puno rade a plaće male moraju bit ljuti” i to je razlog da se istresaš na pacijentima i budeš arogantan ? Ne, nije u pitanju plaća. Poenta je da, il’ se rodiš k’o dobar čovjek il’ k’o govno. Ako si ovo prvo onda te pare neće zanimati nego to da pomogneš drugima i radiš posao za koji si školovan (ako si, ako te nije ubacio babo ili rođo na poziciju). Jednom sam na praksi jednoj sestri rekla “žao mi je one bakice, vidi se da je loše, da je iscrpljena” na šta će ona meni “e pa ako ti je žao tako i ako razmišljaš o tome, vodi je sebi kući ti nisi za ovaj posao, prema njima moraš bit bezosjećajna” a EMPATIJA koja se spominje u udžbenicima je šta ? Njima ništa, jer se nisu s njom rodili. Kad se dobije kesa ili koverta sve se može.

Pogotov se mogu slaviti praznici, a pacijenti nek’ se valjaju u krevetima od bolova. Žao mi je ove mlade djevojke/žene koja je moje godište i koja je jedva čekala kao i svaka majka da svoje dijete uzme u naručje, da ga gleda, doji, odgaja i voli više od sebe. Rodila ga jeste ali ništa od ovog ostalog navedenog nažalost neće s njim doživjeti!! Tom će djetetu čitav život faliti majka jer majku niko zamijeniti ne može!

Nemojte da pametujete više statusima ko odlazi iz BiH, nek’ ode svako ko može i neka se spasi. I da, ne odlazite da se porodite na UKC i čitavoj BiH bez kese, koverata i tako toga jer će vas u suprotnom pustiti da umrete u najgorim mukama!

I za kraj da pozdravim profesora koji me je na hodniku provocirao rečenicom “Aufwiedersehen Frau Petrović!” (Ciljajući na to da neću nikad doći do Njemačke jer me je on oborio) pozdrav profa, uspjela sam bez Vaše odlične ocjene, ne radim u svojoj struci ali sam zadovoljna jer sam vrijedna i poštena osoba i čak i tako imam veću plaću od Vas. 

– Anita Petrović.


Preporuči tekst

Related Post