Znate li za dva rekata koja će promijeniti vaš život?

1115 0
Preporuči tekst

Što se tiče odgovornosti, pera su podignuta u tri slučaja

Hadis kaže: Pero je dignuto od trojice (tj. nisu zaduženi šerijatskim obavezama): ludaka dok ne postane razuman, spavača dok se ne probudi i maloljetnika dok ne postane punoljetan (sa šerijatskog stanovišta).

Niste klanjali dok ste bili beba, Allah vas za to neće pitati. Ali kada dostignete zrelost, pubertet, odgovornost, onda ste svjesni i ne spavate, onda ćete biti pitani.

Zbog toga oni što su prespavali namaz, a nisu to uradili svojevoljno, svjesno, kako hadis kaže, nije problem ali je i pogrešno, samo što to uvijek možete nadoknaditi i Allah će vam oprostiti.

Onaj ko prespava namaz ili ga zaboravi klanjat će taj namaz kad se sjeti. (Muslim)

Morate se potruditi. Radi se o 10 minuta ili pola sata. Dakle maksimalno jedan sat. Pa, zar to ne bismo mogli uraditi u ime Allaha.

Hadis kaže: Dva rekata sabahskog sunneta bolja su od dunjaluka i svega što je na njemu.

To je nagrada za onoga ko rano ustane i uzme abdest s elanom, raduje se stajanju pred Allahom. Imate onda nagradu za cijeli dunjaluk i sve na njemu samo za dva rekata namaza.

Molim Allaha da nas učini od onih koji redovno klanjaju sabah-namaz i ustaju rano kako bismo na lijep način upotpunili ova dva rekata namaza.

Težina ova dva rekata nije ista kod drugih namaza. Mnogo je teža. Zašto? Jer je potreban veći trud nego kod drugih namaza. To je razlog!

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Mufti Ismail Menk

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post