Pogledajte u ovom videu kako je režiser serije Lud zbunjen normalan, ismijao Kur'an, hidžab i islam

3291 0
Preporuči tekst

Ne treba nama koronavirus da nas ubije, mi ćemo to sami uraditi. Na ovakav podmukli način se ubijaju vrijednosti jednog naroda

Često se u bh. javnosti ukazivalo na šovinizam u seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Svojevremeno su i udruženja žrtava rata reagirala na scenu u kojoj se govori o klanjanju dženaze svinji. O ovoj seriji, čiji je najveći uspjeh da nauči gledatelje sočnim psovkama a prosječnu gradsku porodicu u Sarajevu predstavi kao nesnalažljive kretene, nemoguće je govoriti kroz prizmu scenske umjetnosti. Naprosto jer joj to nije cilj. Režiser, jedan od najvećih islamofoba Evrope, Feđa Isović, kreirao je seriju kao projekat u kojem će strpati i ekranizirati svu svoju pogubljenost i bijeg iz identiteta, a evoluirano u patološku mržnju prema bošnjačko-muslimanskom okruženju.

Posljednja uvreda vjernicima, muslimanima dakako, je scena u kojoj Đemal (glumac Tarik Džinić) vrijeđa islam, govoreći da je klanj’o, da je pročitao čitav Kur’an, ali da mu to ne ide. A onda na te uvrede pristaje njegova djevojka i čini ono što u stvarnosti ne postoji, skida hidžab i počinje ga dodirivati.

Ovo omalovažavanje ljepote i bitnosti Kur’ana i vjere, gdje se ponižavaju hidžab i ostali vjerski propisi, televizijska je inačica spaljivanju Kur’ana, kao što je to uradio danski političar Rasmus Paludan. Slično je to omalovažavanju ove muslimanske svetinje što je ispoljavao holandski fašista Geert Wilders. Feđin plamen je kamera, scena i dijalog, njima spaljuje Kur’anske ajete. Riječi glumaca i potezi u kojima se djevojka odriče vjere, režiserove su psovke.

No, među stotinama komentara prezira zbog ove uvrede i ponižavanja, koje potpisuju i brojni nemuslimani, vidljivo je pozivanje da se sankcioniše Isović, da mu se zabrani pristup javnim fondovima. Ovo su naivna očekivanja jer je cjelokupna propagandna mašinerija struktuirana tako da, pod maskom slobode mišljenja, konstantno i sistematski omalovažava islamski identitet i vrijednosti. To je njen cilj. Tako ni Nova TV, koja emitira ovu islamofobičnu i vulgarnu seriju, neće ustuknuti i uputiti izvinjenje ni samoinicijativno, niti pod masovnim i gromoglasnim kritikama javnosti. Svoj su direktan doprinos ovoj stravičnoj sceni dali tako što su je na svom Facebook profilu opisali riječima da “ljubav je jača od svega”. Ovdje je Nova TV htjela reći da su Kur’an, klanjanje, islam i hidžab nešto što se treba pobijediti, nešto od čega se treba biti jače.

Svi koji su u lancu prenošenja ovog islamofobičnog virusa, nakon ovakvih šokantnih uvreda, omalovažavanja i ismijavanja Kur’ana i islama, neće biti stavljeni u karantin. Ovi jauci za njih su samo podstrek, pa umjesto zabrana, mogu dobiti još samopouzdanja, novaca i ostale podrške.

DEBLOKADA.COM


Preporuči tekst

Related Post