Islam Dionice

Da li je dozvoljeno koristiti novac od fondova u kojima imaju učešća banke, pivare i drugi sumnjivi izvori?

2463 0
Preporuči tekst

Je li islamski ulagati u dionice?

Vjerovatno se mnogo puta suočili s raznim dilemama kako postupiti u određenom životnom trenutku, a da to bude u skladu s islamskim vjerovanjem i načinom života muslimana.

Radi boljeg razumijevanja pitanja naše vjere i islamskog života uopće, ali i lakšeg pronalaska traženih rješenja, INS.ba prenosi izabrane odgovore koje na pitanja građana, vjernika, ranije dao fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH i sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković na zvaničnoj stranici Rijaseta IZBiH. Odgovori dr. Ljevakovića su u skladu sa vjerskim propisima, ali i tradicijom Bošnjaka.

Nadamo se da će vam biti od koristi, uvaženi čitatelji…

Pitanje:

Poštovani, interesujeme kakav je stav u vezi ulaganja sredstava u dionice kojima se trguje na berzi, a posebno ulaganje uinvesticione fondove.

Navodim jedan primjer: Fond PROF fond ima slijedeći portfolio od 5066535 dionica: u svom portfoliju ima oko 45 firmi, od kojih su i Bihaćka pivara (2,45%), Tuzlanska pivara (1,23%), Elektroprivreda 11 % itd.

Da li je dozvoljeno ulagati u ovaj i slične fondove imajući u vidu da isti raspolažu sa dionicama pivara, banaka u iznosu od cca 5% od ukupnog broja dionica fonda? Unaprijed hvala.

Odgovor:

Ne možemo govoriti o dozvoljenosti ulaganja u dionice konkretnog fonda budući da nam nisu poznate sve relevantne činjenice o poslovanju navedenog fonda. Općenito, dozvoljeno je ulagati u dionice fondova u čijem portfoliju u ogromnom procentu preovladavaju dionice firmi koje se bave šerijatski dozvoljenim poslovima.

Dividendu od dionica firmi koje se bave šerijatski nedozvoljenim poslovima, a čijim dionicama upravlja fond (u pitanju se navodi procenat od 5%), treba podijeliti u dobrotvorne svrhe. Taj dio se ne može računati kao zekjat. Zekjat se daje na halal način stečenu imovinu u iznosu od 2,5% od ukupnog iznosa, ukoliko dostiže iznos nisaba i ako je u posjedu godinu dana.

Nu-m


Preporuči tekst

Related Post