Nudzejma Softic

Priča o Sarajki, prvoj pokrivenoj ženi iz Evrope koja je nastupila u Ironman triatolnu

1484 0
Preporuči tekst

Iako je njen put isprepleten preprekama i tragedijama, nikada nije prestala voljeti život

Kuća Male Zvijezde (eng. Little Star Rising) dugometražni je dokumentarni film o Nudžejmi Softić iz Sarajeva koja u 28-oj godini počinje trčati da bi dvije godine kasnije istrčala nekoliko maratona i postala prva pokrivena žena iz Europe koja je sudjelovala na Ironman triatlonu – a nikada se nije bavila sportom i nije znala plivati.

Film je sniman dvije godine i prati Nudžejminu osobnu promjenu, ali i utjecaj na prijatelje, poznanike, potpune strance i širu zajednicu. Za to vrijeme ona postaje promjena koja pokreće druge da učine više za sebe i na tom putu suočava se i s brojnim neistomišljenicima.

Iako je njen put isprepleten preprekama i tragedijama, nikada nije prestala voljeti život. Kada je imala samo četiri godine, 1992. ubijen joj je otac, kozarački imam Hamid ef. Softić. Šesnaest godina kasnije obitelj ostaje bez očuha na sedam i pol godina. Toliko je Imad al Husin proveo u Imigracionom centru kao ‘prijetnja za nacionalnu sigurnost’, iako nikakva optužnica nikad nije podignuta.

Njezina priča motivirala je malu filmsku ekipu iz dvije države (Hrvatske i Bosne i Hercegovine) i sedam različitih gradova, da snimi dokumentarni film o ljepoti života i snazi pojedinca, koji ne mora biti ni najjači, ni najbrži, niti savršen, ali može usmjeriti svoju energiju tako da sebe mijenja na bolje i motivira druge da to čine – ne čekajući zajednicu, politiku, vlast, državu.

Film je pri kraju i pokrenuta je crowdfunding kampanja kako bi se skupio novac potreban za postprodukciju.

fokus.ba


Preporuči tekst

Related Post