Novozelandžanke se masovno pokrivaju u znak poštovanja prema žrtvama

1192 0
Preporuči tekst

Širom Novog Zelanda žene su danas odlučile da nose hidžab

Širom Novog Zelanda žene su danas, u znak saosjećanja sa žrtvama napada u džamijama u Christchurchu, ali i poštovanja prema muslimanskoj zajednici, odlučile da nose hidžab. “Marama za harmoniju” naziv je akcije koju je pokrenula grupa žena želeći poslati snažnu poruku nakon krvavih scena koje su šokirale ovu zemlju i svijet.

Podsjećamo, u napadu 28-godišnjeg Australijanca Brenton Tarrant u Christchurchu ubijeno je 50 muslimana. Čovjek inspirisan, između ostalih, osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem – ciljano je napad izveo u vrijeme molitve. Želja Tarrant bila je da izazove strah kod muslimana.

Njegov monstruozni čin naišao je na snažnu osudu širom zemlje. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern poručila je kako nikad neće izgovoriti ime ovog teroriste na sjednici Parlamenta koju je započela islamskim pozdravom “selam alejkum”. Također, Ardern je ispunila obećanje jer je Novi Zeland uveo zabranu na jurišno i poluautomatsko oružje.

hidžab novi zeland policija

Izvor: REUTERS/Jorge Silva

Tu premijerka nije stala. Njena vlada odlučila je da od sada prenosi klanajnje namaza i ezane na televiziji.

Ardernin primjer odlučili su slijediti mnogi Novozelanđani. Danas je objavljen veliki broj fotografija na kojim se vide žene iz ove zemlje odjevene u muslimansku nošnju. Liječnice, profesorice, naučnice…i mnoge druge hrabre žene danas su nosile marame.

Međutim, možda je najjaču poruku poslala fotografija policajke ispred Gradskog groblja u Christchurchu koja je u znak poštovanja prema muslimanskim žrtvama bila pokrivena


Preporuči tekst

Related Post