Koji su lijekovi za bolesti srca

1095 0
Preporuči tekst

Kakvo je stanje naših srca?

Imam Ibn Kajjim je kazao izvanredne i prelijepe riječi iz kojih se shvata da je ibadet Allahu pitanje srca, prije nego je to pitanje postupaka i djelovanja….

On kaže: Doista su ljudska srca divlja i blagim ih čini samo osamljivanje sa Uzvišenim Allahom!Ljudska srca su u haosu i nemaru, a takvog stanja ih može spasiti jedino okretanje Uzvišenom Allahu. U srcima gori vatra propasti, nju može ugasiti jedino zadovoljstvo Allahovom odredbom, odlukom i sudbinom, kao i ustrajnost i strpljivost sve do Sudnjeg dana.Ovi principi i temelji koje je spomenuo imam Ibn Kajjim, izvedeni su iz Kur’ana i časnog sunneta Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Ljudska srca su, kao što on kaže ispunjena plamenom propasti i žalosti, žudnje za onim što im je promaklo. Koliko je samo čovjek usamljen, omladina, muškarci i djevojke satima stoje pred televizijom, prebacuju s kanala na drugi kanal, s jedne scene na drugu, ali ne osjećaju da su ispunili i smirili svoja srca.

I zbog toga s time nastavljaju i dalje, a ustrajnost u nečemu ukazuje da cilj nije postignut. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je rekao: Usta čovjekova može napuniti samo zemlja.Dok onaj koji se okreće Allahu, čim spusti svoje čelo na zemlju,kada na prašinu spusti svoje ruke i stopala, zatim izgovori tesbih subhane Rabijel-e’ Ala, zatim zahvali Uzvišenom Allahu i pohvali Ga onako kako Njemu Uzvišeni Allah darivao brojne blagodati, pa i onda kada je u nedaći i problemu.Tada doziva Uzvišenog Allaha, moli Ga za oprost grijeha osjećajući smiraj, spokojstvo i zadovoljstvo Allahom koje ne bi mijenjao za sva dobra ovog svijeta.

Zbog toga, za vjernika je jako bitno i od ključnog značaja da i na početku i na kraju svega radi isključivo na liječenju i poboljšanju stanja svoga srca. Uzvišeni Allah kaže: Do Allaha neće doprinjeti njihovo meso niti njihova krv, ali će doprinjeti vaša bogobojaznost. (El-Hadž, 37).

Najbolji način i najizraženiji uzrok koji čini ljudska srca okrenutim ka Uzvišenom Allahu jeste spoznaja Uzvišenog Allaha. Kako čovjek bolje poznaje i spoznaje Uzvišenog Allaha, u isto vrijeme se povećava i njegov strah od Njega. Pročitajte i proučite brojne ajete, zastanite kod onih koji govore i veličaju Uzvišenog Allaha, u kojima se spominje Njegovo uzvišeno biće i govori o Njegovim savršenim svojstvima i imenima, zastanite kod ajeta koji govore o tevhidu.

Uzvišeni Allah kaže: On čini da se noć i dan smjenjuju, to je pouka za onoga koji hoće da razmisli i želi da bude blagodaran. (El-Furkan,64).

Izvor: ”Život srca”
Autor: Salih bin Avvad el-Megamisi
Za Akos.ba izdvojila i priredila: Aida Gabela


Preporuči tekst

Related Post