Pedi Ešdaun: Evo šta bi Amerika uradila da krene rat u BiH!

8098 0
Preporuči tekst

Bivši Visoki predstavnik upozorava na strane sile

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun je u razgovoru za britanski “Prospect Magazine” ukazao na volju i uzroke nedostatka volje Zapada da, kako kaže, “riješi situaciju u BiH”.

“Užasi Avganistana i Iraka su oduzeli Zapadu svemoć i samopouzdanje u zaustavljanju loših događaja. I tako ostavljamo prostor unutar granica Evrope u kojima Putin i Erdoan stvaraju nered koliko god žele. Kad bismo se htjeli vratiti ratu u BiH, radili bismo to upravo na ovaj način”, dodao je.

Ešdaun upozorava kako strane sile “sliježu ramenima” na trenutno stanje u BiH.

“Pokrenuli smo zemlju ka održivom miru. Od tada, cjelokupna situacija je skrenuta suprotno. Niko nije zabrinut. Svi na neki način sliježu ramenima i kažu da će sve biti u redu. Ne mogu zamisliti bolji splet okolnosti koji vraća Bosnu u sukob. Ako neko vjeruje da mir može postojati u Evropi dok se na Balkanu vodi rat, onda treba da uči iz historije”, zaključuje Ešdaun.

Prema riječima bivšeg visokog predstavnika, potrebno je kreirati istu vrstu atlanske alijanse koja je postojala u prošlosti – gdje Vašington i Evropa sarađuju.

“Jedinstven plan, koji se fokusira na pojačanje državne funkcionalnosti”, kaže Ešdaun i, kao rješenje, predlaže ukidanje finanansijske podrške, ali i sankcije.

“Imamo više instrumenata za djelovanje u BiH nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu”, rekao je Ešdaun.


Preporuči tekst

Related Post