EVO ZAŠTO ŽENE NE MOGU IMATI VIŠE MUŽEVA

4487 0
Preporuči tekst

Zakir Naik: Dopustite mi da nabrojim razloge zabrane poliandrije u islamu:

Mnogo je ljudi, uključujući i neke muslimane, koji dovode u pitanje logiku dozvoljavanja muškarcu ženidbe sa dve, tri ili četiri žene, a zabranjivanja istog „prava” ženama.

Najprije razjasnimo nešto: Islam teži pravednom društvu, u kome su prava jednaka. Allah je muškarca i ženu stvorio jednakima, ali sa različitim sposobnostima i odgovornostima. Muškarac i žena se razlikuju i fizički i psihički. Njihove odgovornosti i obaveze su, takođe, dru­gačije. Pred islamskim zakonom, čovek i žena su jednaki – ali nisu identični.
U suri En-Nisa od 22. do 24. ajeta daje se spisak žena koje muškarac ne sme oženiti, a u 24. ajetu stoji još: I udate žene.
Dopustite mi da nabrojim razloge zabrane poliandrije u islamu:

1. Ako čovek ima više od jedne supruge, oba rodite­lja novorođene dece su dobro poznata. I otac i majka se lako mogu identifikovati. U zajednici žene sa više muževa, samo bi se mogla identifikovati majka, a ne i otac. U islamu je jako bitno znati oba detetova roditelja. Psiholozi nam kažu da deca koja ne znaju ko su im roditelji, naročito ako ne znaju ko im je otac, prolaze kroz mnoge traume i mentalne potrese. Njihovo detinjstvo je vrlo često nesre­ćno. Zato deca prostitutki nemaju normalan život. Kada bi došlo vreme upisa deteta u školu, kad upitaju majku za ime oca tog deteta, majka bi morala dati dva ili više imena. Ja sam svestan da su poslednja naučna dostignuća omogućila laku identifikaciju oba roditelja, pomoću genetskih testova. Zato će neki reći da je ova tačka važila u prošlosti.

2. Po prirodi i urođenom nagonu, čovek je sposobniji za poligamiju, nego što je žena sposobna za poliandriju.

3. Sa biološke strane gledano, lakše je čoveku obav­ljati svoje dužnosti supružnika, čak i ako ima više žena. Žena, međutim, ako ima nekoliko muževa neće biti u sta­nju obavljati svoje dužnosti kao supruga. Žena prolazi kroz nekoliko psiholoških faza tokom menstrualnog ciklusa.

4. Žena koja ima više muževa ima više seksualnih par­tnera istovremeno i time je podložnija veneričnim i seksu­alno prenosivim bolestima, koje se, opet, mogu preneti na njene muževe, čak i ako niko od njih nema nijednu vanbračnu vezu.

Ništa od ovoga se ne događa kada čovek ima više žena i nijedan bračni partner ne upražnjava vanbračne odnose.
Navedeni razlozi se vrlo lako uočavaju i u skladu su sa logikom. Najverovatnije postoji još razloga zbog kojih je Uzvišeni Allah, Koji zna sve, zabranio ženi da ima više muževa.

Iz predavanja Zakira Abdul Kerim Naika


Preporuči tekst

Related Post

Zašto žena plače?

Posted by - 15/04/2019 0
Preporuči tekstMjesto gdje ljubav stanuje. Muškarci ovo nikad neće da shvate… Mali djecak je pitao svoju majku – Zasto places…