Poslanik Dzunup

Poslanik počeo predvoditi namaz, a bio džunup, znate li za ovaj slučaj?

10688 0
Preporuči tekst

Vjerodostojan hadis (Buharija i Muslim)

Za osobu koja je dzunup cak se ne moze reci ni da je pokudeno da izlazi iz kuce s potrebom, za razliku od uvjerenja naseg svijeta koji smatra suprotno.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, pripovijedao je: „Sreo sam Allahovog Poslanika na putu u Medini, a bio sam dzunup, pa me je uzeo za ruku i skupa smo prosetalL Nakon toga, Allahov Poslanikje sjeo, a ja sam krisom otisao da se okupam. Allahov Poslanik primijetio je da me nema, pa me je, kad sam se vratio, upitao: „Gdje si bio, Ebu Hurejre?’, Allahov Poslanice, bio sam dzunup i bilo mi je mrsko sjediti s tobom u takvom stanju’, odgovorio sam. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rece: ,Subhanallah, zaista vjernik ne moze biti necist!“

Medutim, nema sumnje da je bolje da se covjek okupa neposredno nakon spolnog odnosa kako ne bi zaboravio da je dzunup, sto se jednom desilo Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Naime, Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik dosao u dzamiju da ih predvodi u namazu, pa kada je htio donijeti pocetni tekbir, pokazao je rukom da ga ashabi sacekaju. Nakon nekog vremena vratio se, a s njegove glave je kapala voda, pa ih je predvodio u namazu. Poslije namaza objasnio im je: „Bio sam dzunup i zaboravio sam se okupati.” (Glavni dio hadisa zabiljezili su Buhari br. 281 i Muslim br. 850)

Zajednicko kupanje supruznika

Ovo nam je pitanje objasnila Aisa, radijallahu anha, rekavsi: „ Allahov Poslanik i ja kupali smo se zajedno iz iste posude koja je bila izmedu mene i njega. On bi mene preticao u uzimanju vode, pa bih govorila: ,Ostavi i meni, ostavi i meni!’, a oboje smo bili dzunupi!“Islamski su ucenjaci iz ovog predanja izveli zakljucak da je dopusteno da se supruznici kupaju zajedno i da pri tome gledaju jedno u drugo.

Islamski priručnik bračne intime – prof. Elvedin Pezić


Preporuči tekst

Related Post