PastetaSvinjetina

Ko je u junećem programu ishrane vojnicima Bošnjacima podvalio svinjetinu!?

1613 0
Preporuči tekst

Iako neki od aktera pokušavaju sve zataškati, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uskoro bi mogla potresti nova afera oko nabavke hrane za vojsku.

Ova afera nije ni nalik ranijim koje su se ticale nesposobnosti menadžmenta da osigura dovoljne količine hrane za vojnike. Hrane sada ima, ali sumnjivog je porijekla i higijenske ispravnosti.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao Index.ba, već dva mjeseca traje „borba“ vojnika Bošnjaka da dokažu, da je juneći program koji se koristi u redovnoj ishrani sumnjivog porijekla i higijenske ispravnosti.

Radi se o mesnim narescima, paštetama i gotovim jelima koji su nabavljeni kao juneći konzervirani program za ishranu pripadnika Oružanih snaga BiH. Zbog specifičnosti ishrane, ovi proizvodi su planirani da se nađu na jelovnicima vojničkih restorana pod stavkom „nesvinjskog programa“.

Tender za nabavku konzervi dobila je firma Duga komerc d.o.o. Sokolac koja je Oružanim snagama isporučila juneći konzervirani program Industrije mesa „Zmajevac“ iz Srbije.

Po početku distribucije ovih konzervi u redovnu ishranu, vojnici su izrazili sumnju da se radi o mješavini svinjskog i junećeg mesa, odbijali konzumaciju, upozoravali nadležne, ali bezuspješno. Sve su dokumentovali i slikama sadržaja konzervi koje su dijelili između sebe, kako bi jedni druge zaštitili.

Nakon dugog insistiranja, neprestanih prozivki, te u strahu od izbijanja afere u javnost, sredinom oktobra nadležni logističari su konačno dali odobrenje da se ispita ispravnost konzervi.

Ispitivanje je izvršila ovlaštena laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Prema njihovom nalazu porijekla (Index imao uvid u nalaz), u spornim konzervama detektovano je prisustvo svinjskog mesa, te su naložili hitnu obustavu izdavanja i upotrebe analiziranih proizvoda kao i svih ostalih proizvoda ovog proizvođača. Također, analizom je utvrđeno da se i u ćuftetu u paradajz sosu sa junećim mesom nalazi svinjetina.

Prema našim izvorima još uvijek se čeka na nalaz o bakteriološkoj ispravnosti, koja je prema preliminarnim pokazateljima također upitna.

Ne čudi tendencija zataškavanja afere, kada se pouzdano zna da su u tenderskim komisijama sjedili upravo „Bošnjaci“, ali čudi činjenica da pored toliko domaćih industrija mesa ( iz cijele Bosne i Hercegovine) koje garantuju sastav i porijeklo svojih proizvoda, te nude halal certifikat, posao nabavke pripadne distributeru koji plasira sumnjive proizvode iz Srbije.

Postavlja se pitanje, da li je tenderskom procedurom tražena dokumentacija o sastavu, porijeklu i bakteriološkoj ispravnosti proizvoda, kad se već znalo za koga je program namijenjen?

Čime su to dva mjeseca bili zaokupljeni bošnjački rukovodeći kadrovi u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ako dozvoljavaju ovakve apsurde i ostaju gluhi i nijemi na pritužbe vojnika, ako se zna da je većina njih obavila hadž o trošku Vojnog muftijstva. Ili je neko zaustavljao ove informacije sa terena da dođu do njih? Bezbroj je pitanja, a odgovora nema još uvijek.

Upit o svemu ovome poslali smo i Ministarstvu odbrane BiH.

(Index.ba)


Preporuči tekst

Related Post

Heroj Kuran Dzep

Heroj s Kur'anom u džepu

Posted by - 07/03/2020 0
Preporuči tekstNa 30-ak metara dolazio do neprijateljske linije Prije dvadeset pet godina, 25. oktobra 1993. godine, na Crnoriječkoj visoravni na…