KineskiRatIslam

Kineski rat protiv islama – ko uđe u logor, nikad ne izađe

1205 0
Preporuči tekst

Britanski list The Guardian objavio je članak pod nazivom ‘If you enter a camp, you never come out’: inside China's war on Islam u kojem govori o tome kako kineski komunistički režim kroz zatočeničke logore provodi ideološku komunističku indoktrinaciju nad muslimanima s ciljem njihovog „preodgoja“, odnosno, odvraćanja od islama. U nastavku pročitajte najzanimljivije dijelove članka.

Oblast Luopu, Centar za obuku i stručno usavršavanje broj 1 je teško propustiti. Pojavljuje se iznenada, veliki kampus dominira nad hektarima poljoprivrednog zemljišta. Izvan kompleksa okruženog visokim bijelim betonskim zidovima obloženim bodljikavom žicom i nadzornim kamerama, policijski automobil patroliraju, dok nekoliko stražara koji nose duge palice stoje i posmatraju. Centar je veći od većine okolnih sela i prostire se na 170,000 kvadratnih metara.

Skupina ljudi stoje na cesti, zureći u zgrade. Niko nije spreman reći što je stvarno ovaj kompleks objekata koji ličini na zatvor ili zašto čekaju tu. Mlada djevojka sa dva brata kaže da su oni došli vidjeti oca. No, majka je brzo ušutkuje.

Kompleks nije formalno zatvor ili univerzitet, nego internacijski logor u koji kineske vlasti šalju muslimanske manjine, uglavnom Ujgure, gdje ih drže protiv njihove volje i bez suđenja mjesecima ili čak godinama. Istraživači i stanovnici kažu da je južni Xinjiang težište vladinog obračuna s muslimanima zbog velikog broja muslimana Ujgura. „U Hotanu imamo izreku: ‘Ako odete u koncentracioni logor u Luopu, nikad nećete izaći’”, rekao je Adil Awut iz Hotana, koji sada živi u inostranstvu.

U decembru su Ujedinjeni narodi tražili direktan pristup logorima, nakon što su istraživači kazali da posjeduju „vjerodostojne izvještaje” da se 1,1 miliona Ujgura, Kazaha, Huija i drugih etničkih manjina nalazi u pritvoru.

U Luopu, rijetko naseljenom ruralnom području sa oko 280.000 koje je gotovo u potpunosti Ujgursko, nalazi se osam kampova službeno etiketiranih kao „centri za stručno obrazovanje”.

U 2018. godini, kineski dužnosnici su procjenili da će primiti 12.000 „studenata”, kao i još 2.100 zatvorenika u drugi zatočenički centar – ukupno oko 7% odrasle populacije područja Luopu, odnosno 11% cjelokupne muške populacije. Administracija oblasti Luopu, također, planira potrošiti gotovo 300 miliona juana (44 miliona dolara) na „kontrolu stabilnosti”, uključujući i gotovo 300.000 dolara na sistem nadzora svih džamija i finansiranje rada gotovo 6.000 policijskih službenika da rade na sigurnosnim kontrolnim tačkama, kao i da obilaze stambena područja.

Sigurnosne mjere i visina troškova naglašavaju koliko je Kina predana svojoj kontroverznoj politici u Xinjiangu, unatoč rastućim kritikama. Širom pokrajine troškovi osiguranja udvostručili su se u 2017., otkako je započela sigurnosna kampanja.

Oblast Luopu premašila je svoj budžet za gotovo 300% u 2017. Ipak, troškovi i dalje rastu. Australski institut za stratešku politiku analizirao je 28 kampova u Xinjiangu i došli su do podatka da su se proširili za 465%, od 2016. godine.

U Luopu, lokalna uprava uposlila je više od 2.700 policijskih pomoćnika u 224 sela i gradića. „Studenti” se pažljivo prate: gotovo 2.000 zaposlenika i policajaca su zaposleni da nadgledaju 12.000 zatočenika.

Vlasti, također, troše novac da bi plaćali imamima i drugim religioznim ljudima, koje regrutiraju kao „religiozne patrote“, da odvraćaju ljude od odlaska na hadž mimo organizacije kojom rukovode kineske vlasti. Oni su za to plaćeni 4,200 juana godišnje (oko 600 dolara), imajući u vidu da je prosječna godišnja zarada u nekim od tih područja 6,800 juana.

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post