Jeste li ovo prije vidjeli? Mlada Hinduskinja podučava muslimansku djecu učenju Kur'ana

882 0
Preporuči tekst

Oni ne gledaju na to koje je ko vjere, već se međusobno pomažu

Osamnaestogodišnja Hinduskinja, Pooja Kushwaha, podučava Kur’anu muslimansku djecu u indijskoj državi Uttar Pradesh.

Govoreći za Times of India, ona je otkrila kako je naučila da čita arapski jezik i počela podučavati Kur’anu uprkos tome što je Hinduskinja.

“Prije mnogo godina bila je jedna žena iz mješovitog braka u našem mjestu. Od oca muslimana i majke Hinduskinje, Sangeeta Begum je podučavala Kur’anu djecu. Ja sam se zainteresovala za Svetu knjigu i počela sam ići na njene časove. Konstantno sam napredovala i uskoro sam bila bolja od svih ostalih”, kazala je Kushwaha.

Kada je problem lične prirode prisilio Begum da prekine sa nastavom, ona je zamolila Kushwahu da preuzme njeno mjesto. “Naučila me je jako važnom načelu islama – da nema smisla da stičete znanje ukoliko ga ne dijelite”, prisjeća se Kushwaha.

Od tada, Kushawaha je počela držati besplatne časove Kur’ana za djecu u svom mjestu, od kojih su većina njih djeca koja ne mogu priuštiti da plate časove. “Većina djece je iz siromašnih porodica. Oni nemaju novca da plate ali ja to i ne želim”, kazala je ona.

Kada je njena kuća postala premala da primi sve veći broj učenika ponuđeno joj je mjesto u hramu. U otvorenoj učionici u hramu Kushwaha podučava Kur’anu tridesetpetero muslimanske djece.

Rešma Begum, majka jednog od učenika, kaže: “Divno je vidjeti kako je postigla tako veliki napredak u tako mladoj dobi. Ja sam jako zadovoljna što je ona učiteljica mog djeteta. Njena vjera mi je posljednja stvar na pameti ili bilo kojem drugom roditelju koliko znam”.

Kushawahina starija sestra Nandini također podučava lokalno stanovništvo. Međutim, ona podučava Bhagwat Giti. “Ova djeca su siromašna i obrazovati ih je velika stvar. Ponosna sam na svoje kćerke”, kazala je njihova majka Rani.

Jedan od najistaknutijih muslimanskih vođa u gradu, sedamdesetogodišnji hadžija Džemiluddin Kureši, koji predsjedava velikim brojem društvenih foruma i ima vlastitu školu, kaže: “Ohrabrujuće je znati da u našem gradu postoje ovakvi rijetki primjeri društvene harmonije. Učitelj je učitelj i njena vjera nije bitna sve dok ona poznaje dobro Svetu knjigu. Osim toga, islam nema ništa protiv da bilo ko uči arapski ili čita Kur’an”.

IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post

NafakaAllah

ALLAH DAJE NAFAKU, A NE BABO

Posted by - 16/06/2019 0
Preporuči tekstPriča koja će vas zadiviti Jednom prilikom poznati pobožnjak i učenjak Hatim el-Esamm sjedio je sa svojim prijateljima koji…