AdemirFazlicNjemacka

Bosanac Ademir Fazlić – Otišao sam kod naših ljudi u Njemačku da radim. Evo kako su me izigrali:

22215 0
Preporuči tekst

Fazlić: Bio bih vam zahvalan da ovo objavite, neka zna narod o kome se radi! (Opis mjesta i grada gdje se nalazi)

Bosanac rodom iz Teslića Ademir Adi Fazlić, kako tvrdi, imao je neugodno iskustvo na radu u Njemačkoj (grad Dortmund), gdje su on i djevojka navodno izigrani od naših ljudi.

– Bio bih vam zahvalan da objavite kako i drugi ne bi prošli kao mi. Iza svega ovoga stojim 100% – navodi.

– Otišli smo prije 15 dana djevojka i ja kao par raditi kao ispomoć u kuhinji. Radi se o restoranu Lokrum in der Bergeshoh (ulica Lichtendorfer Straße 152 44289 Dortmund). Restoran drže vlasnici iz Bosne, bračni par Kadir i Merima Karić. Lako smo se dogovorili za posao sa njima. Po dogovoru trebali smo imati mjesečnu zaradu od 1.000 eura, smještaj i hranu. Po dolasku na mjesto rada zatekli smo stvarno OK i uredan smještaj s čim smo bili zadovoljni.

Po dolasku odmah je dogovor bio prekršen jer nam je rečeno da ćemo osim u kuhinji raditi i druge poslove kao što su čišćenje, unošenje robe u skladište, itd. Na to smo pristali vjerujući da je tako najbolje za nas pošto smo došli iz daleka i došli smo da zaradimo.

Fazlić priznaje da su radili “na crno”. Jedino što imamo je ova fotografija kuhinje gdje smo radili, navodi

– Kada smo počeli s radom krenulo je psihičko maltretiranje. Glavna (i jedina) kuharica uz konstantnu galamu, vređanje i mobbing provodila je te radne dane koje smo tu bili. Ona je vlasnica. Bilo je dana kada zbog količine posla nismo stizali ni jesti do završetka posla, a to je obično bilo iza 23h. U zadnju nedjelju ta “šefica” dolazi ko po običaju loše volje na posao i kreće iživljavanje na nama…

…Djevojku naziva “čmolja”, a mene da nisam normalan i riječima “gubite mi se s očiju” izbacuje nas iz kuhinje. Tada smo se spremili i odlučili napustiti posao i vratiti se kući za Bosnu – tvrdi Fazlić, čije navode do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli provjeriti.

– Uredno sam od nje i njenog muža zatražio da nam isplate onoliko koliko smo radili na što je ona ponovila “da vas moje oči ovdje nisu vidjele”. Napustili smo stan sa samo 50 eura u novčaniku, u stranoj zemlji bez znanja jezika i 1.700km daleko od kuće. Uz pomoć momaka koji su u blizini držali pizzeriju uspjeli smo kontaktirati rodbinu u Bosni koja je nakon toga kontaktirala našu familiju i prijatelje po Njemačkoj. Uz pomoć jednog Nijemca s kojim smo se nekako sporazumjeli na engleskom uspjeli smo doći do stanice u gradu Dortmundu gdje smo i noćili u holu stanice.

Ujutro smo trebali da se prebacimo do Ulma, gdje nas je čekala moja rodica. Prevoznik Kantićčijim se vozačima ovim putem puno zahvaljujem uzeo nas je povući do Ulma bez plaćanja karte do dolaska tu. Korektno su nas ponudili kafom, hranom i pokušavali nas utješiti. Ja im se ovim putem od srca zahvaljujem. Uspjeli smo vratiti se za Bosnu, naši poznanici i prijatelji kontaktirali su navedenog Kadira Karića da vide u čemu je problem i da nam isplati barem ono što smo radili, a njegov odgovor na sve je da nas ne poznaje, da nikada kod njega nismo radili i prijeti policijom.

U međuvremenu je izbrisao fb profil i Viber. Moje upozorenje svima da ni za živu glavu ne javljaju se na njihov oglas, jer ce 100% tražiti nove žrtve. Ako ste hljeba željni nemojte ići jer ćete proživjeti pravu patnju i agoniju. Eto nadam se da ce nasa prica pomoći barem nekom da ne nasjedne kao mi – zaključuje Fazlić.

(Doznajemo.com) Foto: Privatna arhiva


Preporuči tekst

Related Post