Musliman Husein želi izgraditi crkvu

1111 0
Preporuči tekst

Ova moja gesta je moj krik protiv svega zla

“Onaj tko ne cijeni i ne poštuje drugo i drugačije, ne može poštovati i voljeti svoje. Ova moja gesta je moj krik protiv svega zla koje se dogodilo u mom gradu i u mojoj zemlji”, poručuje Husein

Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela spreman je pokloniti dio svog imanja za izgradnju crkve koja je na tom mjestu bila punih šest stoljeća, piše Lupiga.com. Smajić, koji je spreman i financijski pomoći izgradnju, i sam priznaje kako je čudno da „musliman hoće napraviti crkvu“, ali to je, kaže, njegova bosanska duša i njegov krik protiv zla koje se dogodilo u njegovu gradu i zemlji.

– Šta je srušit’ kuću. I neka. Ja ću je srušit’. To je najmanji problem – kaže bugojanski poduzetnik koji je sasvim slučajno otkrio ostatke crkve koji se nalaze na samo dva-tri metra od dvokatnice koju je tu podigao.

Riječ je o ostacima srednjovjekovne crkve o kojoj su do tada postojali samo pisani tragovi. Najpoznatiji zapis o njoj kaže da je 1406. godine u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije „od sve Bosne“ te da ju je pohodio sam bosanski kralj Stjepan Ostoja.

Da’ću pare, materijal, šta god treba. Tražim samo dobru volju. Meni je najvažnije da se to obnovi. To je naša povijest i njome se trebamo ponositi. Ne želim dopustiti da to propadne i da ga vrijeme ponovo zatrpa pa da se za njega ne zna sljedećih petsto, šesto godina. To vam govorim iz dubine svoje duše bosanske – poručuje Smajić i dodaje da izuzetno cijeni franjevački red i da je svjestan njegova značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Sastavio je pismo Vrhbosanskoj nadbiskupiji i kardinalu Vinku Puljiću nudeći se da Crkvi pokloni zemlju na kojoj se nekada nalazila crkva, iskazujući želju da se na njezinim temeljima podigne nova. Njegovo pismo stiglo je do Vatikana i pape Franje.

– Ovo je najmanje šta mogu učiniti kao građanin Bugojna, odgojen da poštuje i cijeni drugoga. Onaj tko ne cijeni i ne poštuje drugo i drugačije, ne može poštovati i voljeti svoje. Ova moja gesta je moj krik protiv svega zla koje se dogodilo u mom gradu i u mojoj zemlji – odgovara Smajić i objašnjava da je ovaj postupak i njegova svojevrsna poruka mira, u gradu gdje tenzije između Hrvata i Bošnjaka i gotovo 20 godina nakon rata još uvijek postoje.

– Želim da se pomirenje nastavi, da živimo zajedno i pazimo jedni na druge – poručuje Husein, koji je nakon što je kardinal Puljić primio njegovo pismo otišao i do Sarajeva. Upravo na dan kada je papi Ivanu Pavlu II. otkriven spomenik u Sarajevu susreo se s kardinalom. Kaže kako je to bio ugodan razgovor i da je Puljić pokazao interes za njegovo nalazište.

Po svemu sudeći u nadbiskupiji će formirati radnu skupinu koja će istražiti cijelu ovu priču i njezinu pozadinu, a nakon toga i odlučiti što će s velikodušnom Smajićevom ponudom.

Lupiga.com/Bitno.net


Preporuči tekst

Related Post