ZastoSeZenaNaljuti

Zašto se muž naljuti ako mu žena pokuša dati savjet?

1601 0
Preporuči tekst

Muškarac se više uzrujava zbog sitnica nego zbog velikih stvari. Je li ovo tačno?

Omer i njegova supruga Lejla vozili su se autom

Bili su pozvani na večeru kod rođaka. Omer je vozio. Nakon što je jednim dijelom grada kružio nekoliko minuta bezuspješno tražeći stan, Lejli je postalo jasno da je Omer zalutao i da ne zna gdje stanuju njihovi rođaci. Predložila mu je da ih nazove i upita gdje je tačno njihov stan.

U toku ostatka večeri Omer je većinom šutio. šutio je čak i nakon večere i povratka kući.

Za nju je spomenuti događaj značio: “Volim te. Brinem se za tebe. Zato ti dajem ovaj savjet. Želim ti pomoći.”

Za Omera je Lejlin postupak značio: “Ne vjerujem da si sposoban da nas dovedeš do stana u koji smo pozvani. Nesposobnjakoviću! Zamoli nekog sposobnijeg da ti pomogne.”

Ona nije znala koliko je za Omera važno da taj problem riješi sam, bez ičije pomoći. Za njega davanje savjeta koji nije tražio predstavlja krajnje poniženje, pa čak i optužbu. U svijetu muškaraca niko ne daje savjet osim kad se to od njega traži. Čovjek se u tom svijetu poštuje kroz pretpostavku da sam može obavljati svoje poslove.

Lejla je naučila neke osobine muškaraca. Tako je naučila i da pomogne svom mužu u teškim situacijama. Nešto kasnije, u sličnoj situaciji, kada nije mogao pronaći put, ona se suzdržala od davanja bilo kakvih savjeta. Šutila je, osjećajući koliko se Omer trudi da pronađe put. Omeru je osjećao da ga ona svojom šutnjom ohrabruje i da mu pokazuje da ima povjerenje u njega. Osjetio je da ga ona prihvata.

Zlovolja muškaraca kada čuju savjete i smjernice još je jača ako su u djetinjstvu bili podvrgnuti žestokim kritikama od strane roditelja ili okoline ili ako su slušali majčine kritike upućene ocu. Muškarac se više uzrujava zbog sitnica nego zbog velikih stvari.

On obično osjeća i razmišlja na sljedeći način: “Ako nema povjerenja u moju sposobnost da uradim ovu sitnicu (kao što je na primjer pronalaženje puta do stana rođaka), kako bi onda mogla vjerovati da sam sposobniji uraditi nešto veliko?“

Ako se još sjetimo da se muškarac ponosi svojom sposobnošću da popravi sve što je pokvareno i da sam otkloni prepreku ili problem, u ovakvoj situaciji (kada traži put) potrebna mu je ženina ljubav i uvažavanje, a ne pomoć ili savjeti.

Autor: dr. Memun Mubejjed

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić


Preporuči tekst

Related Post

Kako izbjeći bračnu dosadu

Posted by - 08/03/2020 0
Preporuči tekstZbog čega se pojavljuju seksualna monotonija i zasićenost u braku? Seksualna monotonija i zasićenost posve su poznate i učestale…