Porodica Subačić dobila sedmo dijete: Poklonima ih obradovao i Reisu-l-ulema Kavazović

1225 0
Preporuči tekst

Roditeljima iskrene čestitke, a neka Allah djeci u životu podari sreću, zdravlje, uspjeh, znanje, poštivanje roditelja i svaki hajr. AMIN!

Porodica Subašić iz sela Gorani, udaljenog 24 kilometra od Konjica, bogatija je za još jednog člana porodice. Kćerka Rejhana je sedmo dijete Amele i Harisa Subašića.

Ovaj bračni par bavi se poljoprivredom i onime što zarade svojim radom i trudom prehranjuju svoju porodicu. Osmijeha i graje im ne nedostaje, a stariji pomažu oko mlađih, te se i mami Ameli koliko-toliko olakša.

Najstariji sin u porodici Subašić je šesnaestogodišnji Bilal. Četrnaestogodišnja Dalila, Hamza koji ima 13 godina i devetogodišnja Sumeja učenici su osnovnoškolci. Dalila je odlična učenica devetog razreda, a želja joj je da upiše medresu.

Najmlađi članovi porodice Subašić su šestogodišnji Velid i trogodišnji Ismail, te novorođena beba Rejhana.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović poslao je poklon porodici Subašić. A posjetili su ih i poklonima obradovali predstavnici Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

– Posjetili smo porodicu Subašić i uručili poklon reisu-l-uleme povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Rejhane, jer smo protekle dvije godine u Odjelu za brak i porodicu započeli jednu lijepu praksu – kazala je dr. Safija Malkić.

Pojasnila je da Islamska zajednica na simboličan način stimulira natalitet koji opada u Bosni i Hercegovini već duži niz godina tako što daruje šesto, sedmo i svako naredno dijete u svakoj porodici. Dodala je da je reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer sa ovako velikim brojem članova porodice.

– Želimo roditelje podržati i ističući njihov primjer ohrabriti druge bračne parove jer je i poslanik Muhammed, a.s., kazao “Ženite se i porađajte se, jer ću se ja vama i vašom brojnošću ponositi na Sudnjem danu” – kazala je Malkić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik efendija Delić kazao je da se svi raduju kada čuju ovako lijepe vijesti kao što je rođenje novog člana zajednice.

U osnovnoj školi u Goranima nastavu pohađa 37 djece i svi pohađaju mektebsku nastavu, piše Preporod.info.

Izvor: Preporod.info


Preporuči tekst

Related Post