Podsjetnik: Ko je ovdje terorista? Pregled smrtonosnih napada na muslimane u zapadnim državama

1305 0
Preporuči tekst

Proteklih godina se povećao broj napada na muslimane širom svijeta.

Ubistvo 49 osoba u napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novome Zelandu u petak najnoviji je u seriji napada na muslimane koje su počinili uglavnom desničarski ekstremisti u zapadnim zemljama, prenosi Hina.

Ovo su neki od najsmrtonosnijih napad u posljednjim godinama:

August 2016. godine – Njujorški imam i njegov pomoćnik ustrijeljeni su na prometnoj ulici u blizini njihove džamije u Queensu.

Policija je rekla da je to zločin iz mržnje.

Ubica je uhvaćen i optužen za ubistvo.

Decembar 2016. godine – Tridesetogodišnjak je ušao u džamiju u Cirihu i počeo pucati u ljude koji su nakon molitve pili čaj.

Tri osobe su povrijeđene.

Isti počinitelj ranije toga dana ubio je još jednu žrtvu.

Pobjegao je, no kasnije je pronađen mrtav kraj rijeke u blizini džamije, gdje se ubio.

Januar 2017. godine – Naoružani čovjek ubio je šest muslimana i povrijedio na desetke drugih u napadu na džamiju u gradu Quebecu tokom večernje molitve.

Jedna je žrtva poginula pokušavajući spriječiti pohod napadača, a 19 drugih je povrijeđeno.

Ubica je dobio doživotnu kaznu zatvora.

Maj 2017. godine – Dvojica muškaraca ubijena su kada su pokušali pomoći dvjema muslimankama koje je zlostavljao čovjek u vozu na sjeverozapadu američke savezne države Oregon.

Tridesetpetogodišnji napadač, koji je izvikivao rasističke poruke, nožem je izbo dvojicu putnika, a treći je teško povrijeđen.

Juni 2017. godine – U Londonu se 48-godišnjak zaletio kombijem u vjernike koji su netom prije izašli iz džamije nakon kasnonoćne molitve, ubivši pritom 51-godišnjaka i povrijedivši njih devet.

Vozač je navodno vikao da “želi ubiti sve muslimane i da je odradio svoj dio” nakon napada.

Vozač je osuđen na 43 godine zatvora.

August 2017. godine – Broj krivičnih djela protiv muslimana povećao se nakon terorističkih napada u Barceloni i Cambrilsu, gdje su džamije u gradovima Granadi, Fuenlabradi, Logronu i Sevilli bile oskvrnute i gađane “Molotovljevim koktelima”.

Tri Marokanca okrutno su napadnuta u Navarri, dok je muslimanka povrijeđena u napadu ispred madridske podzemne željeznice.

Mart 2019. godine – Dvadesetosmogodišnji Australac, zagovornik bjelačke nadmoći, ubio je 49 ljudi u dvije džamije u Christchurchu.

Uhapšen je, optužen za ubistva i čeka suđenje.

Izvor: Al Jazeera


Preporuči tekst

Related Post