MONSTRUM SA NOVOG ZELANDA KUKA Ubio je 50 ljudi i ne kaje se, a sada se žali kako postupaju s njim iza rešetaka

2887 0
Preporuči tekst

Žali se jer nema pristupa novinama i telefonu…

Australijanac Brenton Tarant, koji je osumnjičen da je u napadu na dve džamije u Krajstčerču, na Novom Zelandu, početkom meseca ubio 50 ljudi, žalio se da se njegova prava krše u zatvoru, prenose lokalni mediji.

Izvor iz novozelandske Službe za zatvore rekao je da se Tarant žalio, jer iz svoje ćelije u zatvoru u Oklandu nema pristupa posetiocima, novinama i telefonu.

– On je pod neprekidnom prismotrom i u izolaciji. Nema uobičajena minimalna prava – rekao je izvor za novozelandski list “Staf”.

Tarant je trenutno pod budnim okom zatvorskih čuvara i nadzorne kamere 24 sata dnevno i nalazi se u zasebnoj ćeliji. Dozvoljen mu je izlazak u malo dvorište sa betonskim zidovima i podovima, a koje je povezano s njegovom ćelijom, jedan sat dnevno, navodi izvor.

Prema novozelandskom zakonu u zatvorima, robijaši imaju pravo da pozivaju telefonom, šalju i primaju imejlove, osim toga, imaju pravo na lečenje, hranu,i ležaj i posetljinu, posete, pristup informacijama i obrazovanju. Zakon, međutim, dopušta uskraćivanje tih prava ukoliko je u zatvoru vanredna situacija, ukoliko je ugrožena bezbednost u zatvoru, ili ako su zdravlje ili bezbednost bilo koje osobe ugroženi. Nije poznato da li Brenton Tarant potpada pod neku od ovih kategorija.

Iz Službe za zatvore Novog Zelanda saošteno je da se sa Tarantom postupa u skladu sa zakonom i međunarodnim obavezama.

– On trenutno nema pristup televiziji, radiju ili novinama, niti su mu odobrene posete. Iz operativno-bezbednosnih razloga ne može biti saopšteno više informacija – ističu iz Službe.

Tarant je smešten u zatvor “Paremoremo” na Severnom ostrvu.

On treba pred sudom u Krajstčerču da se pojavi petog aprila, ali će to, najverovatnije učiniti putem video linka. Tarant je odbio advokata, navodeći da će se sam braniti pred sudom.

Policija još nije potvrdila da li će se suočiti sa optužbama za terorizam.

sandzaklive.rs


Preporuči tekst

Related Post