PUKLO JE PRVO DŽEMRE U ZRAK: Evo šta to znači prema narodnom vjerovanju!

6333 0
Preporuči tekst

Malo ko zna šta ova turska riječ označava

U srijedu 19. februara je, barem prema starim bosanskim narodnim vjerovanjima koji potiču još iz Osmanskog perioda na ovim prostorima – palo tzv. prvo džemre.

Džemre je vazdušna struja koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da “pada” (ili puca), slobodno shvaćeno kao da pada iz neba. Po istočnjačkim kalendarima, u nas prvo džemre pada u havu (zrak) 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta.

U narodu uvriježena riječ džemre, (turska riječ) označava talas, udar ili zračnu struju koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće.

Za džemre se kaže da “pada ili puca”. Pod uticajem džemre vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetavaju ljubičice, visibabe, jagorčevina…

Džemre je toplina Sunca i njegovih talasa u zraku, u vodi i zemlji. Kada taj topli talas dođe onda je stigao i prvi glasnik proljeća.

Prvo džemre pada/udari u havu/zrak 19. februara i to je otopljenje zraka – nema više temperaturnih minusa. Drugo pada/udari u vodu 26. februara i to je otopljenje vode i ne može više mrznuti, i treće u zemlju 5. marta i to je otopljenje zemlje, na njoj se od tada može sjediti.

Zanimljivo je da se i neki meteorolozi slažu s ovim.

A. Kusur, za portal Balkanis


Preporuči tekst

Related Post