ArapovicOmeraRefik

Vukli ga zakačenog za traktor kroz srpska sela, hvaleći se da su ubili mudžahida / Foto

4328 0
Preporuči tekst

Zbog brade, odnosno vjerničkog izgleda i privrženosti vjeri zvali su ga Hadžija

Arapović (Omera) Refik je rođen 13.oktobra 1947.godine u Blagaj Japri, opština Bosanski Novi. Sa svojom hanumom Selime stekao je šestoro djece.

Arapović Refik je bio iskreni vjernik, nosio je prelijepu bradu, imao je prepoznatljiv vjernički izgled. Zbog brade, odnosno vjerničkog izgleda i privrženosti vjeri zvali su ga Hadžija, iako nikada nije bio na hadžu.

Nažalost, početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, tačnije 12.maja 1992.godine, kada je napadnut i granatiran Blagaj, četnici zarobljavaju Refika i odvode ga u nepoznatom pravcu i od tada mu se gubi svaki trag.

Nažalost, posmrtni ostaci Arapović Refika nisu pronađeni do danas. Prema informacijama sa kojima raspolaže Refikova porodica, četnici su se posebno iživljavalji nad rahmetli Refikom. Prošao je najgora mučenja. “Viđen je vezan iza komšijine kuće, a najgora stvar koja mu se desila i na koji način je doživio smrt ledi krv u žilama.

Još dok je bio živ vezali su ga za traktor i vukli kao životinju po srpskim selima Joševa i Dvorna, hvaleći se kako su ubili mudžahida”. Refikov sin Ekrem je poginuo kao šehid inšallah 25.maja 1992.godine, petnaestak dana nakon babinog zarobljavanja.

Bio je pripadnik 5.korpusa Armije RBiH, a poginuo je na Grmeču. Molimo Allaha dželešanuhu da im podari lijepi Džennet.

Saff.ba


Preporuči tekst

Related Post