KAZNA OD ALLAHA: IZRAEL BUKVALNO PROPADA U ZEMLJU

1371 0
Preporuči tekst

Izrael ima bezbroj razloga da „propadne u zemlju“ od srama, dovoljno je da spomenemo al-Nakbah ili potpuno protjerivanje Palestinaca iz svoje zemlje nakon nastanka židovske države, MOSSAD-ove programe napredne torture i prodaje strojeva za mučenje, prodaje organaubijenih Palestinaca, mučenja i zatočenja maloljetne djece, stvaranja najvećeg konc-logora u području Gaze, masovno ubijanje Palestinaca s nedozvoljenim oružjem poput fosfornihkasetnih bombi i projektila, protjerivanja stranih liječnika zbog objavljivanja istine o genocidu nad Palestincima, i naravno bezbrojnih malih i velikih ratova koje su organizirale vlasti Izraela i napada na teritorije drugih država. No sada priroda uzvraća udarac, na nevjerojatan način.

Iskaljuje li se priroda nad Izraelom zbog genocida nad Palestincima?

O superbrzim ponikvama (vrtačama) smo pisali u brojnim tekstovima, ovaj krški fenomen je postao nešto poput pandemije koja se godinama širi po svijetu. Ponikve koje su u prošlosti rasle i širile se stotinama tisuća godina, danas nastaju u trenutku gutajući, zgrade, ljude, infrastrukturu i sve što se nađe na njihovom putu.

zemlja propadaFlorida, istočni dijelovi SAD-a, Kanade, Njemačka, Kina te Srednja Amerika sve više nalikuju na “švicarski sir”, a slike i filmovi s prikazima rupa u tlu preplavljuju Internet. Pa ipak, malo tko razmišlja o tome zbog čega je planeta Zemlja postala tako nesigurno mjesto za život i zašto se površinsko tlo pod naletom brojnih padalina i ljudske halapljivosti pretvara u „tekuće tlo“ koje nestaje pod nogama ljudi.

Pogled iz zraka na trenutačne ponikve u neposrednoj blizini Mrtvog mora. Ovaj niz vrtača je nastao pod mladim nasadima palmi datuljarki.

U samome Izraelu je, do sada, u okolici Mrtvog mora nastalo preko 3000 ponikvi. Razlozi za nastajanje takvih prirodnih fenomena u najdubljoj tektonskoj depresiji na površini planete Zemlje su mnogostruki. Izraelci od početka sedamdesetih godina prošlog vijeka uzimaju većinu vode iz rijeke Jordan koja je prije naplavljivala ovo superslano jezero. Izrael također vadi minerale i soli iz Mrtvog mora što smanjuje gustoću morske vode u jezeru, te ona brže evaporira nego li prije. Zapravo Mrtvo more nestaje s velikom brzinom, za sada se ono povlači u prosjeku metar na godinu, pa ipak postoje zapisi o tome kako je u zadnjih nekoliko godina spuštanje razine Mrtvog mora dosegao gotovo dva metra na godinu.

Mrtvo more nepovratno nestaje zbog ljudske pohlepe i neumjerene potrošnje vode iz rijeke Jordana i vađenja soli. S povlačenjem “mora” nastaju velike vrtače.

S obzirom da voda iz Mrtvog mora ima deset puta više soli nego li druga „mora“ na svijetu, takva slana voda djeluje poput otapala za pješčenjak i mekane krške stijene srca Izraela, te se s povlačenjem vode otvaraju velike rupe kako zbog isušivanja, tako zbog vakuma.

Nastanak vrtača u Izraelu je vidljiv i iz svemira.

Znanstvenici geološkog instituta iz Winsconsina su otkrili da je unutar nekadašnjih prostranih glinenih naslaga koje leže direktno ispod i oko Mrtvog mora nastao prazan prostor koji će se prije ili kasnije u potpunosti urušiti te da je jedini način da se takvo što ne dogodi, racionaliziranje potrošnje vode iz Rijeke Jordan i prestanak izvlačenja soli iz Mrtvog mora.

Novonastala vrtača na sjevernom dijelu Mrtvog mora, ova rupetina se otvorila u manje od deset sekundi pred očima turista.

Dodatne probleme stvaraju i povremeni potresi koji destabiliziraju područje, sve češći prolomi oblaka i sve nestabilnija klima dodatno uzrokuju propadanje tla u središnjem dijelu Izraela. Potpuno suho tlo se jako teško nosi s podzemnim bujicama, samo tlo gubi stabilnost jer ogromne količine vode imaju isti efekt na krš oko Mrtvog mora kao i hidraulični čekić te se stvaraju kratkotrajne bujične rijeke podmornice, a dodatna likvefekcija tla samo uzrokuje stvaranje novih trenutačnih ponikava.

Autor: Ljubica Šaran Izvor: matrixworldhr


Preporuči tekst

Related Post