Bh. glumci Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija s prijateljima otišli na umru

2177 0
Preporuči tekst

Poznati bh. glumci Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija otišli su zajedno na umru.

Ova dvojica glumaca često slobodno vrijeme provode zajedno, a sa još nekoliko prijatelja iz Sarajeva odlučili su otići skupa i na umru. Sijamija je danas objavio na svom Facebook profilu objavio fotografiju sa akšama u Medini.

Umra ima za cilj posjetu K'abi radi obavljanja određenih obreda: zaogrtanje Ihrama, Tavaf, S'aj između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Umra ima svoje utemeljenje u Kur'anu:

„Hadž i umru radi Allaha izvršavajte“ (El-Bekare, 196.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Od umre do umre Allah, dž.š., briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.“(Muttefekun alejhi)

Od Ibn Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavio četiri umre u svome životu, i to: “Umretu-l-Hudejbije”, “Umretu-l-Kada”, “Umretu-dž-Dža’rane”, i umra zajedno sa Oproštajnim hadžom.

Obavljanje umre je sunnet i veliki sevab. Umra se može obaviti tokom cijele godine, osim u sljedećim terminima: na dan Arefata, na dan Bajrama i u tri dana predviđena za bacanje kamenčića na Mini.

Umru je najbolje obaviti u ramazanu, zbog nagrade koja je u visini hadža nafile. Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednoj ensarijski rekao:“Kada nastupi ramazan, ti obavi umru, jer umra obavljena u ramazanu ravna je hadžu (po vrijednosti).“(Buharija)

(Saff / Faktor)


Preporuči tekst

Related Post