KINA TJERA MUSLIMANE DA U LOGORIMA JEDU SVINJETINU

1398 0
Preporuči tekst

Mjesta gdje su smješteni muslimani, kineska vlada naziva  ‘centrima za stručno osposobljavanje’

Muslimani koji su zatočeni u kineskim centrima za stručno osposobljavanje, kako ih naziva kineska vlada, prisiljeni su jesti svinjetinu. Zabranjeno im je upućivati molitve ili puštati bradu, rekao je bivši zatočenik, a prenosi The Independent.

Omir Bekali kazao je kako je jedina svrha tih centara da Ujgure i druge etničke manjine odvoji od njihove vjeroispovijesti.

Bekali je rekao da su zatvorenici prisiljeni poravnati se pred zidom i pjevati svakog jutra pola sata kinesku himnu, prenosi Index.

Vezali ga lancima

Bekali je rođen u pokrajini Xinjiangu, ali se zbog posla preselio u Kazahstan 2006. godine. Uhapšen je u ožujku 2017. kada se vratio u pokrajinu i zatvoren je na temelju optužbi za pomaganje “terorističkim aktivnostima”.

Nakon sedam mjeseci premješten je u centar za stručno osposobljavanje u Karamayu, gdje su ga vezali lancima.

Svakog petka, kada se muslimani tradicionalno mole, zatočenici su morali jesti svinjetinu, što je inače strogo zabranjeno u islamu. Dodao je kako je zatvorenicima bilo zabranjeno moliti se ili puštati bradu. Smjelo se samo govoriti kineski.

Tamnica

Kada je jednom prilikom odbio zapovijedi, bio je prisiljen stajati na zidu pet sati. Tvrdi da je kasnije poslan u samicu gdje nije jeo 24 sata.

– Psihološki pritisak je ogroman. Morate sami sebe kritizirati, osuđivati svoje mišljenje, svoju etničku grupu. Još uvijek svake noći razmišljam o tome, dok sunce ne izađe. Ne mogu spavati. Samo mislim o tome – rekao je Bekali.

Žele spriječiti terorizam

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng branio je prije sedam dana stajalište Kine u vezi centara za stručno osposobljavanje u Xinjiangu za muslimane te je odbacio uplitanje stranih sila u unutarnja pitanja Kine.

Kina je suočena s međunarodnim pritiskom oko tih centara, koje aktivističke grupe nazivaju logorima. Peking napominje kako su te mjere potrebne kako bi se uklonila prijetnja islamskih militanata.

Vodeći nezavisni istraživač kineske etničke politike, Adran Zenz, rekao je u srijedu da je otprilike 1,5 milijuna Ujgura i drugih muslimana pritvoreno u centrima u Xinjiangu.

(Hayat/Foto: Screenshot)


Preporuči tekst

Related Post